François Pinori a ajuns la centrul medical din Timisoara in 2004 cand, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Timis, Sergiu Rus, francezul „a solicitat si obtinut de la Directia de Sanatate Publica Timis, pe baza unor documente care contineau date nereale, autorizatia de libera practica pentru profesiunea de medic in unitatile autorizate de Ministerul Sanatatii, in specialitatea ortopedie“.

Politistii spun ca, in baza acestei autorizatii, falsul doctor a efectuat mai multe interventii medicale intr-o clinica privata din Timisoara, el aventurandu- se inclusiv in operatii cu grad ridicat de risc, de tipul decompresiunilor discale percutante, cu laser (operatii pe coloana pentru hernie de disc).

Inca de la inceput, Pinori a fost prezentat de presa locala drept „unul dintre cei mai apreciati medici ortopezi din Europa“. Au fost atrasi numerosi pacienti care, la inceput, nu s-au uitat la bani. Plateau intre 600 si 1.000 de euro, convinsi ca, data fiind faima „celebrului“ ortoped si a centrului medical privat „Euroclinica“, merita. La un moment dat, cativa au inceput insa sa se planga. „Reclamau sumele mari de bani pretinse de medic in contul tratamentelor si al controalelor la care ii chema foarte des“, ne-a declarat Sergiu Rus, purtatorul de cuvant al Politiei Timis.

Intre timp, numele lui François Pinori a inceput sa fie legat si de un scandal medical si financiar in Italia. In acest context, in anul 2006, politistii romani au cerut sprijinul Interpol pentru a stabili valabilitatea documentelor prezentate de francez pentru obtinerea autorizatiei de libera practica. „Raspunsul a venit abia acum o luna: diplomele prezentate de Pinori erau false. Am continuat ancheta, iar vineri s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa“, a mai declarat Rus. Francezul, care acum nu mai este de gasit, este cercetat pentru comiterea infractiunilor de inselaciune si uz de fals, si risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 3 si 15 ani. Politistii din Timis cauta acum sa identifice toate persoanele care au fost tratate de asa-zisul doctor. François Pinori este urmarit si fiscal, de comisarii Garzii Financiare, pentru neplata unor impozite.

Integral in EvZ.