Aproximativ 80 de milioane de bunuri contrafacute – atat au confiscat vamesii europeni pe parcursul unui singur an: 2007. In top se afla produsele cosmetice si de ingrijire personala (majoritatea falsurilor la acest capitol provenind din Turcia si Georgia), dar si jucariile si medicamentele.

Practic, numarul de produse cosmetice contrafacute a crescut de 2,5 ori fata de anul precedent si este vorba de obiecte ce ne pot afecta direct sanatatea: lame de ras, creme de maini si de fata, sampoane.

In acelasi timp, numarul de jucarii pirat s-a dublat, sursa majora in acest caz fiind China. Si medicamentele care intra in spatiul economic european pot reprezenta un pericol la adresa europenilor, de vreme ce in 2007 s-a inregistrat o crestere cu peste 50% a medicamentelor produse ilegal (falsurile fiind elaborate in special in Elvetia), se arata in raportul dat publicitatii de Comisia Europeana si citat de BBC. In ansamblu, China ramane principala sursa de falsuri, 60% din articolele confiscate in UE provenind din aceasta tara. In special jucariile reprezinta un pericol major pentru sanatatea copiilor, multe din aceste produse “made in China” fiind saturate cu substante toxice.

In 2007, milioane de jucarii chinezesti au fost retrase de pe piata europeana. Totusi, peste doua treimi din totalul de jucarii vandute in Uniunea Europeana sunt fabricate in China.

Gandul