Romania Libera: Bani furati de la BRD pentru Hamas
Potrivit anchetatorilor, afacerea urma sa se deruleze prin intermediul a doua filiere, una romaneasca si alta turceasca, iar o parte insemnata din bani urmau sa alimenteze conturile teroriste din Orientul Mijlociu.
Procurorii DIICOT Timisoara au finalizat recent rechizitoriul, cele sase persoane cercetate si arestate in acest dosar fiind puse sub acuzatie pentru comiterea unor infractiuni precum spalare de bani si fraude in domeniul informaticii. Printre inculpati se afla si o figura cu-noscuta a lumii interlope timisorene. Este vorba despre Doru Meosu, arestat dupa ce a fost prins in timp ce retragea din banca circa 1,5 milioane de lei, bani proveniti din suma fraudata de la BRD Craiova. Primul termen al procesului va fi luna viitoare, la Tribunalul Timis.
O importanta parte din banii sustrasi cu prilejul fraudei din luna februarie de la BRD Craiova urma sa fie folosita pentru finantarea cunoscutei grupari teroriste Hamas. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorii timisoreni in cazul anchetei ce vizeaza devalizarea cu 2,2 milioane de euro a acestei banci.
Cele sase persoane care se afla in prezent in atentia procurorilor DIICOT Timisoara sunt acuzate de spalare de bani, aderarea la un grup de crima organizata si infractiuni din domeniul IT. Surse din randul anchetatorilor afirma ca escrocheria urma sa se deruleze prin doua retele, una romaneasca si alta turceasca. In actul de inculpare, citat de surse din cadrul DIICOT, se arata ca seful filierei este un cetatean iranian, iar banii urmau sa fie transferati catre gruparea terorista Hamas prin intermediul retelei din Turcia.
Printre inculpati figureaza si un cunoscut afacerist din Craiova, pe nume Farid Jahani, supranumit "Paul Valuta", despre care procurorii detin informatii ca el ar fi creierul retelei. "Exista probe potrivit carora acesta ar fi gandit si organizat intreaga afacere, prin care urma sa castige peste doua milioane de euro, fapt rezultat in urma anchetei si a declaratiilor date de un membru al retelei", mai declara sursa amintita.
Cercetarile au demarat la inceputul acestui an, dupa ce o angajata a sucursalei BRD Craiova a fost prinsa ca si-a insusit suma de 8 milioane de lei, bani pe care i-a ridicat prin utilizarea fara drept a parolei de acces a directorului unitatii bancare. Este vorba despre Mihaela Bitu, arestata impreuna cu alte trei persoane, respectiv Doru Meosu, Paul Vasile Manzu si cetateanul turc stabilit in Bucuresti Osman Tunc. Ulterior, in acest dosar a fost arestat si Eugen Florescu.
Potrivit anchetatorilor, jumatate din cele 8 milioane de lei au fost transferate in contul cetateanului turc, iar diferenta a fost virata in contul timisoreanului Doru Meosu. La 1 februarie 2008, Meosu a reusit sa ridice, in numerar, o parte din suma ce-i fusese transferata in cont, mai exact 1,5 milioane de lei. Imediat dupa ce a retras suma, Meosu i-a dat banii lui Paul Vasile Manzu, acesta din urma plasand sacosa cu bani unei persoane care il astepta in afara sediului bancii.
Romania Libera

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri