40% din hainele de fite din Romania sunt contrafacute. Tara noastra este „banda de asamblare“ a falsurilor in drum spre Vest. Produsele contrafacute potential periculoase pentru sanatate - medicamentele, cosmeticele sau alimentele - inregistreaza o crestere spectaculoasa in Uniunea Europeana, dupa cum arata capturile facute in 2007 de catre ofiterii de frontiera. „Contrafacerile continua sa ne ameninte in mod periculos sanatatea, securitatea si economia“, a afirmat luni comisarul european pentru uniune vamala, Laszlo Kovacs, cu ocazia prezentarii unui raport anual.

Potrivit AFP, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca infractiunile din domeniul proprietatii industriale sunt „in crestere“ la nivelul Uniunii Europene. Numeroase sectoare cu un risc potential la adresa consumatorilor prezinta cresteri ingrijoratoare: 264% in cazul confiscarilor individuale de produse cosmetice si de igiena corporala, 98% in cel al jucariilor, 62% in cel al produselor alimentare si echipamentelor IT si 51% in cazul medicamentelor. Pe primul loc in ceea ce priveste cantitatile confiscate si volumul de produse contrafacute se afla articolele de imbracaminte si accesoriile.

Dupa cum era de asteptat, China a fabricat circa 58% dintre produsele confiscate in 2007 si ocupa primul loc in aproape toate sectoarele industriale.

Romania, specializata in aplicat etichete

Potrivit Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), Romania este plasata intr-o zona-tinta a marfurilor contrafacute, motiv pentru care poate fi considerata tara de destinatie sau de tranzit.

Totusi, daca pana acum marfurile se importau gata falsificate, in prezent, au inceput sa intre in tara produse fara nicio marca. Dupa ce ajung in tara, pe aceste marfuri se aplica diverse inscriptii si embleme caracteristice unor firme de renume. Produsele contrafacute cel mai des la noi sunt hainele si produse IT (CD-uri, DVD-uri).

In Romania, falsurile reprezinta peste 40% din totalul cosmeticelor si hainelor „de firma“ aflate pe piata. In urma investigatiilor, autoritatile au stabilit ca 61% dintre bunurile contrafacute existente in tara noastra provin din China, 25% din Turcia, 4% din Bulgaria si 3% din Emiratele Arabe Unite.

Evenimentul Zilei