Intr-o editie anterioara v-am povestit despre intentia unor ministri de a trece Oficiul National al Registrului Comertului, institutie de interes public, in subordinea Camerei de Comert, care este o organizatie privata.

Tradus in cifre, o asociatie privata ar primi plocon peste 35.000.000 de euro. Pentru a face ca trecerea sa mearga ca unsa, fara sa apara cricneli din partea directorilor ONRC si a directorilor oficiilor judetene, s-a inceput o epurare la nivelul conducerii, fiind instalati oameni de maxima fidelitate PNL-ului. Astfel, pe post de director adjunct a fost insurubat, fara concurs, penelistul Bogdan Gaurean, care ocupa in acelasi timp si functia de consilier al fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si este consilier si al actualului ministru, Catalin Predoiu.

Prin cumulul de functii, Gaurean ajunge in frumoasa ipostaza de a fi director adjunct, deci subaltern al directoarei ONRC, Adriana Iacob, dar si sef al acesteia. Din pozitia asta, Gaurean face ce ii cere partidul. In ultimul timp, isi impune nonsalant preferatii drept directori la oficiile judetene ale Registrului. La Constanta a pus-o directoare pe Corina Tapu, care are meritul de a fi mama unui coleg de partid al lui Gaurean.

La Alexandria si Giurgiu a numit pentru doua luni doua directoare interimare, pe Viorica Enache, respectiv Viorica Copoeru.

Posturile urmau sa fie acordate prin concurs. Cind s-au prezentat cele doua la examen, s-a constatat ca nu indeplineau cerintele regulamentului de concurs. Imediat s-a recurs la o stratagema. S-a prelungit interimatul cu inca doua luni, timp in care conducerea ONRC, adica Gaurean, a modificat regulamentul. Astfel incit directoarele numite de partid sa poata trece cu brio proba, mai ales ca mai aparuse o noutate: nu s-a mai dat proba scrisa, ci doar interviu.

La Baia Mare nu s-au mai cramponat atit de tare de cunostintele candidatilor in chestiuni administrative. A luat postul de director Doru Lazar, un tip care, pe linga faptul ca a absolvit prestigioasa facultate de Agronomie de la Chisinau, are calitatea de a fi, de asemenea, penelist. La Registrul Bucuresti ajunge director Liviu Chiric, membru PNL. La Vaslui, situatia e similara. Directorul proaspat uns, Teodor Piciu, este tata de membru PNL, fapt care a contat probabil la numirea lui, intrucit musiu Piciu avea grave probleme. Si nu ma refer aici la problemele lui psihice, parafate de medici, ci la probleme de serviciu. Anul trecut, cind era doar referent cu studii juridice la ORC Vaslui, Piciu a fost reclamat si a recunoscut ca pretindea avantaje materiale clientilor, in schimbul eliberarii mai rapide a certificatelor ORC. In loc sa fie concediat, a fost avansat, faptul ca cerea spaga devenind un atu pentru PNL.

Febra numirilor pe criterii politice, indiferent de pregatirea si caracterul directorilor impusi, i-a dat lui Gaurean batai de cap. Ca sa puna un director preferat, trebuia sa destituie directorii existenti la venirea lui. Spre exemplu, la Arges, trebuia sa o inlature pe directoarea Tatiana Dicu. A trimis o echipa de control care sa o faca destituibila. Din pacate pentru el, controlorii n-au avut ce sa-i reproseze directoarei. Atunci, Gaurean a recurs la alta metoda. I-a aranjat niste scandaluri in presa locala, pe teme inventate. Gaurean insusi a recunoscut, intr-o discutie pe messenger, ca „articolele au fost dirijate de mine, asta-i adevarul“ si ca „presa se va pisa pe ea, mi se rupe pula de Dicu.

Academia Catavencu