Schimbarile climatice preconizate de specialisti pentru urmatorul secol vor afecta din plin Romania. Desi studiile fenomenului de incalzire globala pe teritoriul tarii noastre au inceput inca din 2005, rezultatele se lasa asteptate. Potrivit publicatiei National Geographic, zona continentala cea mai expusa efectelor schimbarilor climatice va fi partea estica a Europei, tarile cele mai afectate fiind Romania, Bulgaria si Ungaria.

Scenariile specialistilor români arata ca tara noastra se va confrunta cu cresterea temperaturii medii anuale, inundatii, seceta si desertificari. „Atat desertificarea, cat si cresterea nivelului Marii Negre reprezinta efectele schimbarilor climatice pe care le va resimti tara noastra”, ne-a declarat prof. Dan Balteanu, directorul Institutului National de Geografie. Autoritatile nu par sa detina inca date despre tendintele viitoare ale fenomenului, situatie in care riscurile ar putea fi prevenite.

Totusi, studiile globale arata ca nivelul oceanelor va urca pana la sase metri in actualul secol, fapt care ar avea consecinte ireversibile in majoritatea regiunilor. „Marea Neagra pare a fi ferita intrucatva de pericole, este o mare inchisa, astfel incat nu ne asteptam sa ne creeze probleme. Fenomenul de incalzire a climei se va resimti prin intensificarea secetei prelungite si cresterea frecventei zilelor cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius in sudul tarii si in zona vestica”, ne-a declarat Aristita Busuioc, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Meteorologie.

Cu toate acestea, alte scenarii indica faptul ca odata cu cresterea nivelului Oceanului Planetar, multe zone din tara noastra ar putea fi inghitite de ape sau partial inundate. Potrivit acestora, nivelul Marii Negre ar putea creste cu pana la cinci metri, fapt care ar duce la inundarea Deltei Dunarii, dar si a localitatilor Sulina, Tulcea, Braila, Chilia Veche, Ismail si Reni. „Planul National de Adaptare la efectele schimbarilor climatice”, realizat de Ministerul Mediului, arata ca litoralul va fi cel mai afectat.

Integral in Gardianul.