Pastaia cu care iti incingi mijlocul, capsula anticutremur, vaze iluminate care tin floarea proaspata si doua luni, peste cu putine oase, bijuterii si prafuri tamaduitoare, dispozitive de relaxare oculara, mecanisme lemnoase de recuperare medicala sau haine SF, care conserva energia si protejeaza de razele ultraviolete. Acestea sunt cateva dintre inovatiile expuse, pana sambata, 24 mai, in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, la Salonul International de Inventica.

Printre nascocirile brevetate se numara si centura de siguranta care preia stimulii de presiune si de impact la accident rutier, substante pentru regenerare osoasa sau proteze mandibulare pentru persoanele cu paradontite.

Traian Stanciulescu si Aritia Poenari, cercetatori ai Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iasi, au inventat hainele care – functie de croiala, culori, imprimeuri si tratament nanotehnologic – conserva energia trupului. “Aceste haine permit un consum redus de energie din partea corpului, energie care poate fi folosita de om in alte scopuri”, a precizat Aritia Poenari despre vestimentatia care are si scut UV.

Integral in Gandul.