Un spion, un afacerist si doi diplomati - toti americani -, sunt monitorizati de contraspionajul militar de la Bucuresti pentru conexiunile lor cu inalti ofiteri ai serviciilor speciale romanesti. Miza: afacerile cu statul. Generalii romani sunt Decebal Ilina (fost sef al spionajului militar) si Marius Opran (STS). Printre diplomatii americani se numara un ofiter ONI si fostul numar doi al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Decebal Ilina. General (r) Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA). A activat ca ofiter al Directiei de Informatii Militare, din 1980, in contrainformatii. Dupa Revolutie, a condus DIM si Contraspionajul Militar. Trece in rezerva in 2001. In guvernarea PSD, a fost secretar de stat la industrii si sef al Romarm. Este asociat cu generalul (r) Marius Opran.

Marius Opran. General (r) STS. Fost ofiter de transmisiuni este, din 2004, general de brigada STS. Dupa ’89, devine secretar de stat in MAI si consilier al lui Ion Iliescu. Acum, face afaceri cu echipamente de telecomunicatii. Se vehiculeaza ca ar fi fost ofiter acoperit DGIA. Are insa un certificat care contrazice zvonul eliberat chiar de DGIA, cand era condusa de generalul Gheorghe Rotaru, bunul sau prieten.

Michael Myron Einik. Diplomat al SUA. Prima misiune: la ambasada SUA din Brazilia. In anii ’70, activeaza in Biroul american pentru Combustibili si Energie. Apoi (in anii ’80), in ambasadele SUA din Nigeria si URSS. In 1994, e numit adjunctul ambasadorului SUA in Romania, Alfred Moses. In 2001, revine in Romania. E asociat cu generalii Ilina si Opran.

Ira Quinn. Ofiter ONI (Office of Naval Intelligence) - Serviciul de Informatii al Marinei americane. Pana in 2004, a fost seful Office of Defense Cooperation (ODC) din cadrul ambasadei americane din Romania - gestioneaza cooperarea militara romano-americana - NATO. E monitorizat de contraspionajul militar de la Bucuresti.

Contraspionajul militar „a ramas cel mai penetrant serviciu secret din Romania“. Cel putin asa sustin specialistii consultati de EVZ. DSM se subordoneaza Directiei Generale de Informatii a Armatei, cu rol de protectie interna (scurgeri de informatii).

EVZ a obtinut cateva rapoarte DSM care vizeaza grupari de afaceri cu interese in productia romaneasca de armament. Una dintre ele actioneaza prin firma Cube Consulting Company SRL - consultanta militara, echipamente si tehnologii de aparare, sisteme de armament si managementul obiectivelor strategice.

Integral in EvZ.