Un influent functionar din Ministerul Justitiei se lauda pe Internet ca e „omul de baza“ al lui Bogdan Olteanu si ca nu-l misca nimeni cat e premier Calin Popescu Tariceanu. El i-a acordat Ioanei Tariceanu titlul de notar.

„Eu sunt omul de baza al lui Bogdan Olteanu“, „am acces direct la premier daca e nevoie“, „sa nu ai emotii. Nimeni cat e Tariceanu premier nu ma poate misca“. Asa se lauda, intr-o conversatie pe Messenger, Bogdan Gaurean, 28 de ani, director adjunct al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Gaurean a fost numit in 2007 de catre fostul ministru Tudor Chiuariu si aprobat de catre premierul Tariceanu pe postul de consilier personal al ministrului justitiei.

La doar cateva saptamani, aceleasi persoane l-au numit pe Gaurean, fara concurs, si pe postul de director adjunct al ONRC. In scurt timp a fost debarcat cel care era director la ONRC, Eugen Ghiulea, iar tanarul Gaurean a inceput sa se ocupe de numirea noilor directori ai filialelor din teritoriu ale ONRC, principala calitate a noilor directori de filiale fiind aceea ca sunt membri ai PNL.

Intr-una dintre discutiile de pe Messenger intrate in posesia Cotidianul, Gaurean il asigura pe interlocutorul sau ca e „omul de baza al lui Bogdan Olteanu“, presedintele Camerei Deputatilor si vicepresedinte al PNL, si ca „are acces direct la premier, daca e nevoie“. „Tu nu uita de ce m-a atacat Cotidianul in toamna. Atunci sa nu ai emotii“, precizeaza Gaurean.

Articolul din Cotidianul la care face referire directorul adjunct al ONRC a aparut pe 22 octombrie 2007 si mentioneaza faptul ca tanarul liberal a facut parte din comisia care a corectat lucrarea sotiei premierului, Ioana Tariceanu, la examenul de notari publici pe care aceasta l-a luat cu nota 9.60. In acea comisie, Gaurean fusese numit direct prin ordin al ministrului justitiei de atunci, Tudor Chiuariu. Gaurean lasa sa se inteleaga faptul ca, intr-un fel sau altul, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, i-ar fi dator pentru ca i-a corectat lucrarea sotiei sale. „Nimeni cat e Tariceanu premier nu ma poate misca“, adauga Gaurean pe Messenger.

Intr-o alta discutie, Gaurean explica modul in care au fost numiti noii directori ai filialelor ONRC si lasa impresia interlocutorului sau ca el este de fapt cel care ia deciziile importante in ONRC. „La momentul la care discutam (19 martie 2008 - n.r.), zece directori sunt numiti de mine. Iar alti opt sunt liberali. Alti zece sunt neutri. Ramane un numar foarte mic care s-ar putea coaliza“, explica Bogdan Gaurean. El afirma ca „nimeni nu poate invoca ca registrul nu merge“, deoarece „aia ar fi rasi primii… care ar semna cu mana lor ca registrul NU merge“.

Cea de-a treia discutie pe Messenger. „Director general raman cat vreau. In urmatoarele patru saptamani, in calitate de director general adjunct, voi face in scris catre Ministerul Justitiei doua propuneri de revocare din functie pentru doi directori teritoriali. Deci nu vreau ca revocarea sa fie facuta de ministru, ci la propunerea directorului general. Eu voi semna o propunere motivata in scris“, explica Gaurean metoda de revocare din functie a directorilor din teritoriu.

Cotidianul