Se anunta o vara fertila pentru agricultura romaneasca, datorita unor recolte-record la cereale, ceea ce ar putea duce la stagnarea sau chiar reducerea preturilor alimentelor. Vestile bune vin de la Ministerul Agriculturii, care estimeaza o productie de 9,8 milioane tone de porumb. Recolta ar fi de 2,6 ori mai mare fata de anul trecut si ne-ar plasa pe locul trei in Europa, dupa Franta si Italia. Scaderea preturilor s-ar putea face simtita la toamna. Pana atunci insa, s-ar parea ca vom traversa o perioada de scumpiri.

Organizatiile patronale din agricultura anunta cresteri medii de 10% ale preturilor la unele produse de baza pentru urmatoarele luni. Carnea de porc si de pui, precum si mezelurile se vor scumpi in trepte, cu 15%, pana in iulie, producatorii justificand majorarile prin costurile foarte mari cu materia prima si utilitatile (in special gaze naturale si electricitate). Producatorii de ulei spun ca vor tine preturile in frau, in asteptarea recoltelor mari la floarea-soarelui si la rapita. Pretul graului a scazut deja cu 0,07 lei pe kilogram, spun morarii, din acelasi motiv: productie generoasa.

In toamna graul ar putea fi cu 25% mai ieftin. Un an agricol bun poate tempera inflatia cu cel putin 1%, spune economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea, deoarece mai mult de o treime (37,5%) din cosul de consum este alocata cheltuielii pentru alimente. Impreuna cu energia, alimentele acopera mai mult de jumatate (55,57%) din cheltuiala totala a romanului, al carui salariu mediu este de 1.192 lei (320 euro) pe luna.

Romania Libera