Distractia favorita a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), atunci cind nu gasesc coruptia din Justitie decit la ziaristii care se plimba cu ea in gura, e sa se plimbe ei gura-casca de aiurea pe-afara din tara. Si nu oricum, ci numai la business class, cu bilete de peste o mie de euroi, si numai acolo unde nu au ce face, de fapt. Pe unde s-au plimbat turistii CSM in ultimii trei ani si de ce, cititi mai jos. Trebuie sa va intereseze, doar voi ati platit ca sa vada oamenii Monaco si Bahrain!

Aproape nici un sef sau sefulet mai mic sau mai mare de la CSM nu a ratat, in ultimii ani, plimbari moca „in interes de serviciu“. Astfel, in perioada 2006-2008, 45 de angajati ai Consiliului au cheltuit 660.000 RON pe plimbari in strainatate. In total, e vorba de nu mai putin de 159 de astfel de excursii, adica o medie de cam cinci pe luna. In fiecare luna, evident.

Daca mai vreti si alta unitate de masura, este vorba de 715 zile in care angajatii CSM s-au dat cu avionul, cu shopping-ul si cu turismul, dar numai de magistratii din Romania nu s-au ocupat.

De-un par egzamplu, asa, Consiliul Judiciar din Franta – cum ar veni, corespondentul CSM-ului nostru – numara cam 30 de oameni. La noi, insa, e nevoie de aproape 250 de persoane ca sa tina dreapta coloana magistratilor.

Din cei 250 de angajati, 17 sint membri CSM si 31 sint sefi in aparatul tehnico-administrativ. Din acesti aproape 50 de oameni s-au selectat turistii care au avut privilegiul de a se da cu plimbarea in strainatate.

In 2006, turistii CSM au papat peste 175.000 RON in cele 55 de calatorii care au cumulat 278 de zile de rasfat petrecute in tari precum Franta, Italia, Belgia, Luxemburg, Austria, Spania, Monaco, Germania, Irlanda. In 2007, au stabilit un record: peste 373.000 RON cheltuiti, 78 de calatorii si 354 de zile. Care, puse cap la cap, dau cam un an de munca.

Destinatiile de virf au fost Bahrain, Bruxelles, Luxemburg, Monaco, Spania, Portugalia, Olanda, Finlanda si Anglia. In 2008, pina in acest moment, s-a ajuns la aproape 115.000 RON pentru 27 de calatorii, care au insumat 92 de zile petrecute prin Franta, Italia, Belgia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Ungaria si Austria.

Academia Catavencu