Nepalezii au abolit monarhia. Legiuitorii din Nepal au abolit monarhia si au proclamat republica nepaleza miercuri, punand capat unei unei conduceri regale de 239 de ani in natiunea himalayana. Noul corp legilativ ales, condus de fosti rebeli comunisti, a adoptat aceasta decizie la prima sa intrunire, obtinand o majoritate coplesitoare de voturi in favoarea acestei schimbari. Regele Gyanendra are la dispozitie 15 zile sa paraseasca palatul sau din Katmandu. In Katmandu, tinerii au marsaluit, fluturand steaguri rosii, iar nepalezii au sarbatorit acest moment considerat punctul culminant pentru restaurarea democratiei, relateaza Washington Post.

Rivalul lui Ahmadinejad a fost ales presedinte al Parlamentului.Miercuri, Ali Larijani, rival politic al presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a fost ales, cu majoritate de voturi, presedinte al noului Parlament de la Teheran. Postul de presedinte al Parlamentului reprezinta o pozitie importanta in politica iraniana, iar analistii sustin ca Larijani l-ar putea provoca pe Ahmadinejad, impotriva caruia a candidat la presedintie la alegerile din 2005. Pentru pozitia de presedinte, au fost 232 de voturi pentru Larijani si 31 impotriva. Larijani a fost principalul negociator nuclear al Iranului pana in octombrie, anul trecut, si a sustinut ambitiile nucleare ale Iranului, scrie The New York Times.

Marea Britanie va interzice "bombele-ciorchine", potrivit unui anunt al prim-ministrului, Gordon Brown. Brown a declarat ca acesta este un pas mare inainte pentru a face lumea un loc mai sigur si ca spera ca mai multe state ii vor urma exemplul. Insa, cei mai mari producatori ai acestui tip de bomba - SUA, Rusia si China - se opun unei asemenea masuri, scrie BBC. "Bombele ciorchine" au fost folosite in tari precum Cambodgia, Kosovo, Afganistan si Liban. O asemenea bomba este formata dintr-un recipient mai mare care se deschide in aer si lanseaza sute de alte bombe mai mici, care distrug o suprafata foarte mare.

Cate Blanchett apara un fotograf acuzat de pornografie infantila. Mai multi artisti australieni, printre care si actrita Cate Blanchett, apara un fotograf care este acuzat pentru fotografiile sale in care apar copii dezbracati. Fotografiile lui Bill Hanson, care infatiseaza o fetita si un baiat, in varsta de 12 si, respectiv, 13 ani, ar fi trebuit sa fie expuse intr-o galerie de arta din Sydney saptamana trecuta, insa acestea au fost confiscate de politie in urma unei plangeri a unui sustinator pentru protectia copilului. Dupa ce alte fotografii similare ale artistului au fost scoase din galerii, in Australia a inceput o dezbatere despre echilibrul intre libertatea artistica si cenzura. Printre cei care i-au luat apararea lui Hanson se numara si actrita Cate Blanchett, castigatoare a unui Oscar si mama a trei copii, care a semnat o scrisoare deschisa in care isi exprima nemultumirea fata de actiunea politiei impotriva artistului, relateaza The Guardian.

Navele americane ar putea parasi Myanmarul daca le este refuzat ajutorul. Navele de razboi americane care stationeaza in apele din jurul Myanmarului vor pleca daca junta nu va permite soldatilor sa livreze mancare, apa si alte ajutoare supravietuitorilor ciclonului, potrivit unei declaratii a comandantului american al fortelor din Pacific, Timothy Keating. Myanmarul nu pare sa ridice restrictiile impotriva ajutorului international nici la patru saptamani de la dezastrul care s-a soldat cu 134.000 de morti si disparuti. Keating a declarat ca va mai astepta cateva zile, dupa care va lua o decizie. Ajutorul provenit din partea americanilor si a altor state si organizatii de intrajutorare sunt in valoare de milioane de dolari, potrivit Reuters.

La Belgrad s-a format o coalitie de dreapta. Nationalistii sarbi si aliatii fostului presedinte Slobodan Milosevic au semnat miercuri un acord de coalitie pentru a forma consiliul local din Belgrad, facand astfel sa creasca sansele ca urmatorul primar al capitalei sa fie un politician de extrema-dreapta. Acordul intre radicalii ultranationalisti, socialistii lui Milosevic si Coalitia Populara a prim-ministrului demisionar, Vojislav Kostunica, ar putea sa inlature democratii pro-occidentali de la putere in Belgrad pentru prima oara in mai mult de zece ani. Inca nu este clar daca aceasta miscare va fi repetata si la nivel national, scrie International Herald Tribune.