Tot mai multi romani sunt victimele unor accidente stupide, loviti de obiecte picate parca din cer! Doi tineri din Iasi s-au trezit cu bucati de tencuiala peste ei, desprinse din Casa Studentilor, in timp ce beau bere la o terasa. Au fost internati cu leziuni, iar administratorii imobilului s-au ales cu o simpla amenda.

Mai grav insa a fost un accident din judetul Harghita. O persoana a murit si alta se afla in stare critica dupa ce masina cu care se deplasau regulamentar a fost ingropata sub zeci de busteni.

Acestia au cazut dintr-un camion care a intrat cu viteza in curba. In timp ce o familie este indurerata, iar un om se zbate intre viata si moarte, autoritatile dau din colt in colt pentru gasirea vinovatului.

Cazurile in care romanii mor cu zile, striviti de balcoane, fatade de imobile sau de copaci neingrijiti, au devenit frecvente. Autoritatile nu sunt capabile sa ia masuri

Din cauza indolentei care ne guverneaza, romanilor „le cade caramida in cap" cand se afla la terasa, pe strada, in masina sau acasa in pat.

Nimeni nu raspunde in Romania atunci cand este vorba de accidentele „din senin". Fie ca se desprind fatade, fie ca mai cade cate un ghiveci de la balcon sau cate un geam, pana cand se gaseste vinovatul trec ani buni.

Legile nu le obliga pe autoritati sa previna astfel de incidente, ci pur si simplu vinovatul este cautat post-factum, adica atunci cand moare cineva sau este grav ranit.

Situatia este similara pe sosele. Diferite incarcaturi cad din camioane, iar gasirea vinovatului este o adevarata poveste, pentru ca atat transportatorul, cat si cel care a incarcat camionul se acuza reciproc, iar autoritatile cauta la nesfarsit un tap ispasitor.

Integral in Adevarul