Dreptul la un proces echitabil. La mai bine de o luna si jumatate de la cea mai mediatizata eliberare din arest din ultimii ani, magistratii Curtii de Apel au oferit, ieri, si motivarea deciziei in cazul Ioanei Maria Vlas.

In fapt, judecatorii Curtii de Apel au preluat mare parte din argumentele magistratilor Tribunalului Bucuresti, cei care decisesera, in prima faza, eliberarea lui Vlas. Concret, temelia hotararii Curtii a fost cladita pe Conventia pentru Drepturile Omului, care stipuleaza, printre altele, ca „orice persoana arestata sau detinuta are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii“.

Un alt element important care a condus, in final, la eliberarea Ioanei Vlas a fost pledoaria avocatei acesteia, cea care a insistat pe trei coordonate: numarul mare de parti vatamate din dosarul „FNA“ (si, implicit, imposibilitatea ca doar clienta sa sa fie vinovata in acest caz), starea precara de sanatate a inculpatei si faptul ca aceasta a contribuit esential la aflarea adevarului.

Integral in Evenimentul Zilei