Gunoaiele ne-au facut celebri in presa internationala. si ursii-gunoieri ne-au adus faima. Exista turisti straini care iau avionul de Romania numai sa-i vada pe celebrii ursi care dau tarcoale tomberoanelor. In mod cel putin surprinzator, dezbaterile din actuala campanie electorala n-au atins nici macar in treacat o problematica esentiala pentru viata marilor comunitati urbane. Dovada, daca mai era nevoie – intre agenda aspirantilor la increderea publica si cea a celor care doresc sa-i aleaga pe "cei mai buni dintre cei

mai buni" nu exista necesara suprapunere.

Cu una-doua exceptii, candidatii – atat pentru functia de primar general al Capitalei, cat si pentru functiile de primar de sectoare – au considerat ca problema stringenta cu care se confrunta cea mai mare aglomerare urbana o reprezinta traficul rutier si transportul in general. O chestiune reala, care a devenit cronica din cauza aceleiasi indiferente sau a incapacitatii de a identifica problemele cu adevarat grave, perpetuandu-se pana la momentul in care suntem nevoiti sa constatam ca, pe termen scurt, nu se mai poate face aproape nimic si ca rezolvarea se amana pentru deceniile care urmeaza.

Gunoiul – pretul corect!

Cea de-a doua urgenta reala o constituie salubritatea – domeniu vital pentru sanatatea umana, care contribuie la cresterea demnitatii si la dezvoltarea sociala. Biosecuritatea este un concept profesional, important pentru protectia sanatatii. Un oras de dimensiunile Bucurestiului produce zilnic o cantitate de circa 4.000 tone de reziduuri menajere – cam doua kilograme de locuitor. Din aceasta cantitate, sistemele de colectare organizate reusesc sa recupereze si sa transporte la gropile ecologice doar 75%.

Zilnic circa 1.000 tone de reziduuri raman in interiorul orasului, acumulandu-se in depozite ad-hoc sau dezagregandu-se, aruncand in atmosfera praf si noxe care fac din aerul Capitalei unul dintre cel mai greu respirabile. In organizarea actuala, intr-un an se acumuleaza 365.000 tone, pentru care nu avem rezolvare. Este o problema de civilizatie, de sanatate si, nu in ultimul rand, de integrare europeana. In plina campanie electorala pentru desemnarea viitorilor edili, n-am auzit de vreo dezbatere serioasa despre gunoaiele din Bucuresti si, dincolo de ele, despre cum isi fac treaba firmele de salubritate.

Salubrizarea este una dintre cele mai mari afaceri cu bataie lunga din istoria postdecembrista a Romaniei – un fel de gaina cu oua de aur. Sume imense trec din bugetul public in cel privat, iar protagonistii nu pot face fata fara sprijin politic. In total, la nivel de tara se discuta despre sume imense, bani care sunt inghititi de firmele de salubritate.

Intr-o lume in care consumul este principalul indicator de nivel de viata, acumularea de reziduuri devine un proces accelerat, caruia reciclarea naturala nu-i mai poate face fata. Salubritatea inceteaza sa mai fie o simpla activitate de colectare si transport. Trebuie sa faca fata reciclarii si, mergand mai departe, sa transforme gunoiul intr-o sursa energetica. Pe plan mondial s-au facut pasi importanti in aceasta directie; la noi – amanari si tergiversari.

Dincolo de aspectul ecologic, salubritatea devine tot mai mult un important business, a carui cifra de afaceri sporeste simtitor. Prognozele arata ca in 2010 deja piata salubritatii din Capitala va depasi cifra de 500 milioane de euro, putand ajunge, dupa unele estimari, chiar la 700 milioane de euro pe an.

Este o miza enorma, care induce o competitie "viguroasa" intre jucatorii de pe piata, ce desfasoara o intreaga strategie pentru adjudecarea unei felii cat mai consistente din acest cascaval. Cu atat mai mult cu cat licitatiile despre care se tot vorbeste (pana acum piata a fost guvernata exclusiv de incredintari directe si de prelungiri de acte aditionale) se vor incheia intr-un termen care sa le permita companiilor sa faca investitiile necesare.

In sectorul 1, unde s-a declansat unica procedura de licitare, se are in vedere un termen de 25 de ani – perioada pentru care sumele necesare pot fi estimate intre 500 de milioane si un miliard. De euro! In situatia in care toate sectoarele Capitalei vor adopta aceasta procedura, totalul incasarilor din salubritate va depasi 5 miliarde de euro! Suma care poate face ca aceasta competitie sa devina una "pe viata si pe moarte"!

Romania Libera