Klaus Johannis, Emil Boc, Radu Mazare, Gheorghe Ciuhandu, sunt principalii castigatori ai alegerilor pentru fotoliul de primar, titreaza Adevarul. Votul de ieri a instuit pentru prima oara prin referendum presedintii de consilii judetene O parte dintre acestia sunt deja cunoscuti ca baroni locali, considera Evenimentul Zilei. Cea mai grea batalie politica pentru turul doi se va da la Bucuresti intre Oprescu si Blaga sustine Romania Libera. Ludovic Orban, marele invins in batalia pentru capitala considera ca in turul doi bucurestenii vor trebui sa aleaga intre doua rele, scrie Gandul. Potrivit ziarului Cotidianul Mitrea si Iliescu au decis sa-l sustina pe Oprescu.

Invingatorii

Taranistul Gheorghe Ciuhandu a reusit sa castige din primul tur Primaria Timisoarei, cu 59,4% din voturi. EL a fost urmat de Gheorghe Ciobanu (PD-L) cu 15,1%.

Emil Boc castiga detasat Primaria Cluj-Napoca, cu circa 75,6% din voturi. Al doilea clasat este Laszlo Attila (UDMR), cu 8,2%. Al treilea clasat este Lapusan (PSD)5,3%.

Radu Mazare si-a consolidat pozitia in Primaria Constantei. El a castigat un nou mandat de primar cu 62%, fiind urmat de Victor Manea (PNL), cu 11%.

Social-democratul Gheorghe Nichita intra in turul doi alaturi, umar la umar cu Dumitru Oprea (PD-L). Nichita a luat 42,8% si Oprea 42%.

Adevarul

Noii baroni: Simirad, Tise, Ostaficiuc

Votul de ieri instaleaza in scaune si primii presedinti ai consiliilor judetene alesi uninominal. Exit-pollurile de la ora 18.30 ii dau drept castigatori ai judetelor-cheie pe Nicusor Constantinescu (PSD) - 44,1%, la Constanta, Constantin Simirad (PSD) - 34,5%, la Iasi, Alin Tise (PDL) - 36%, la Cluj, si Constantin Ostaficiuc (PDL) - 35,4%, la Timis.

Evenimentul Zilei

Blaga peste Oprescu

Surpriza scrutinului de ieri pentru alegerile locale este, potrivit estimarilor, plasarea pe primul loc la Capitala a candidatului PD-L, Vasile Blaga, in ciuda tuturor sondajelor din ultima vreme, ce-l anuntau pe primul loc pe candidatul independent Sorin Oprescu.

Sondajele confirma victoriile din primul tur ale unor candidati foarte bine plasati. Potrivit INSOMAR, Liviu Negoita (PD-L) la sectorul 3 (75,2%) si Neculai Ontanu (PSD) la sectorul 2 (52,8%) au castigat inca din primul tur de scrutin. La sectorul 1, finala se va

derula intre Andrei Chiliman PNL (38,6%) si Razvan Murgeanu (35,5%), la sectorul 4 intre Cristian Popescu de la PC (35,8%) si Radu Silaghi de la PD-L (28%), la sectorul 5 intre Marian Vanghelie de la PSD (41,5%) si Sebastian Bodu de la PD-L (22,5%), iar la sectorul 6 intra in finala Cristian Poteras PD-L (34,2%) si Dan Darabont de la PSD (31,1%).

Romania Libera.

Cele doua rele

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, duminica, dupa anuntarea rezultatelor care il plaseaza pe locul al treilea, dupa Vasile Blaga si Sorin Oprescu, ca este neplacut surprins si dezamagit, iar in turul doi bucurestenii vor avea de ales intre doua rele. Ludovic Orban a spus ca, potrivit datelor sale, 65% din bucuresteni nu si-au exprimat intentia de vot.

El a apreciat ca locuitorii Capitalei vor fi nevoiti sa aleaga intre doua rele, peste doua saptamani. Ludovic Orban le-a multumit celor care l-au votat si a spus ca acestora le lasa libertate deplina de a alege cu cine voteaza in turul al doilea.

Orban a spus, referindu-se la intrarea lui Vasile Blaga si Sorin Oprescu in finala, ca bucurestenii se vor confrunta cu o capitala care va fi in continuare „o vaca de muls pentru o clientela politica“ sau o capitala neguvernabila, mentionand ca aceasta din urma este varianta in care ar castiga Orban.

Gandul.

PSD il regreta pe Oprescu

Nervozitate maxima la PSD in ziua alegerilor. Liderii partidului s-au adunat la sediul de campanie din Cotroceni, unde Miron Mitrea, coordonatorul campaniei, a tinut legatura cu judetele. Insa principalul punct de interes al social democratilor l-a constituit batalia pentru Primaria Capitalei, aceasta lupta devenind o miza importanta in jocul de putere intern din partid.

Mitrea, Iliescu, Nastase erau suspectati ieri de Geoana si de Vanghelie ca dirijau voturi catre Sorin Oprescu in loc sa-l ajute pe candidatul oficial, Cristian Diaconescu, in speranta ca doctorul va reveni in PSD cu primaria in buzunar, intarind cu victoria sa aripa dura. De asemenea, esecul lui Diaconescu ar putea duce prin responsabilizare la anihilarea lui Geoana si a lui Vanghelie.

Manevra a devenit oficiala sambata dupa-amiaza, cand, la sediul de campanie din Cotroceni, in cadrul ultimei videoconferinte cu sefii filialelor judetene, Miron Mitrea si Ion Iliescu au spus foarte limpede, chiar in fata candidatului oficial Diaconescu si a presedintelui Mircea Geoana, ca cel care trebuie sa primeasca sprijinul neprecupetit al PSD pentru castigarea Bucurestiului este Sorin Oprescu.

Potrivit unor surse participante la videoconferinta desfasurata si in prezenta lui Adrian Nastase, Mitrea si Iliescu au format un surprinzator tandem pro-Oprescu, atitudinea sefului de campanie fata de presedintele de onoare fiind caracterizata de colegi drept „tematoare“.

Miron Mitrea a prezentat o analiza a ultimelor zile din campania electorala, spunand ca PSD a facut o greseala atacandu-l pe Sorin Oprescu, deoarece acesta reprezinta singura sansa a partidului de a castiga in premiera Primaria Capitalei. Totodata, cei doi fani ai lui Oprescu au cerut ca sustinerea pentru Oprescu sa fie facuta publica foarte clar, chiar din aceasta seara, dupa ora inchiderii urnelor.

Cotidianul