Discutiile pe Messenger dezvaluie etichete triviale puse unor subalterne de directorul adjunct - consilier ministerial. Bogdan Gaurean (27 de ani) este vicepresedinte al Tineretului Liberal. Si consilier personal al ministrului justitiei, Catalin Predoiu. Si fost consilier al predecesorului acestuia, liberalul Tudor Chiuariu. Si membru, numit de premierul Calin Popescu-Tariceanu, in Comisia speciala de retrocedare. Si director general adjunct al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Oficial, asadar, Bogdan Gaurean este un demnitar de rang inalt in statul roman.

Dar o discutie purtata de acesta prin „Yahoo! Messenger“ dezvaluie limbajul trivial la care Gaurean recurge cand il enerveaza subordonatii (directori sau sefi de cabinet).

Convorbirile aflate in posesia EVZ au avut loc putin dupa miezul noptii de 29 februarie/1 martie a.c. Tintele obscenitatilor lui Gaurean: E.M., fosta directoare ONRC Vaslui, C.B., fosta directoare ONRC Teleorman, si F.A., sefa de cabinet a secretarului de stat Katalin Kibedi, la Justitie. Recurgem la initialele numelor din considerente de discretie.

„Crapa ca o dau afara?“

Asa cum o demonstreaza cateva fisiere electronice, trecuse bine de ora 1.30 a unei dimineti de sambata, cand adjunctul de la ONRC isi prezenta declaratia de intentie vizavi de directoarea filialei Teleorman, C.B.: „Pai, daca o dau afara (C.B. - n.r.) si crapa dracului“, tuna in toiul noptii Bogdan Gaurean, pe Messenger. Pentru ca, dupa cateva secunde, sa-si completeze discursul cu o dilema: „(C.B. - n.r.) crapa ca o dau afara sau ca are 70 de ani???????“. O grija de care inaltul oficial guvernamental scapa insa la fel de rapid: „p..a mea. oamenii crapa ca is batrani de putrezesc prin registre!!!!!“.

Contactata de EVZ, doamna C.B. nu si-a ascuns surprinderea: „Nu stiu ce sa va spun. Cu mine a vorbit frumos cand ne-am vazut. Cand mi s-a spus ca e timpul sa fac loc altcuiva pentru ca am varsta de pensionare, mi-a propus chiar sa mai raman in institutie, pe alt post. Dar avand in vedere slaba pregatire a noii conduceri, am preferat sa plec“, a adaugat aceasta.

„II dau viteza, mi se rupe“

In acea noapte insa, directorul Gaurean continua sa nu aiba somn, ci doar dusmani de pus la punct. Doamna E.M., de la Vaslui, era, la inceput de martie, director. Nervii lui Gaurean fusesera deja inflamati de subalterna indisciplinata, la care urlase peste zi. Astfel ca, dupa cum decurge discutia de pe Messenger, aflam ca „dizidenta“ E.M. va fi „calmata“ intr-un stil aparte: „Ii dau viteza, mi se rupe“. „Nu vreau sa fac niciun comentariu. Imi pare rau, dar e prea mult!“, a replicat E.M., contactata de EVZ.

„O sa-mi bat joc de ea“

Si totusi, apogeul limbajului suburban folosit de Gaurean este atins cand se refera la sefa de cabinet a secretarului de stat de atunci, Katalin Kibedi. Motivul? Un contract pe care doamna F.A. a refuzat sa-l semneze la un moment dat.Intrebata de EVZ, angajata de la Justitie a descris despre ce era vorba: „Un act aditional la negocierea salariului, pe care am refuzat sa-l semnez. Era dreptul meu“, explica aceasta. Si totusi, refuzul a fost destul pentru ca mintea vulcanica a inaltului functionar guvernamental sa mitralieze cateva etichete si un scenariu cat se poate de obscen.

Intai, angajata de la minister ar fi suma tuturor relelor: „nesimtita“, „jeg uman“, „baba“ si „curva ordinara“. Apoi, din conversatia pe Messenger reiese ca intentiile lui Gaurean cu aceasta angajata intrec orice inchipuire. O fictiune in care un oficial guvernamental (doamna F.A.) ar deveni jucaria sexuala a unui alt oficial guvernamental (domnul Gaurean).

„Dansul are 27 de ani, eu - varsta de pensionare. Ceea ce dumnealui viseaza sau vede la o persoana tine doar de persoana dumnealui. Eu nu am ce sa-i fac“, a fost reactia sefei de cabinet din Ministerul Justitiei.

Evenimentul Zilei