Tristete si plictiseala, zilele astea, pe holurile Primariei Capitalei. Imediat dupa votul de la 1 iunie, ca in fiecare luni, primarul Videanu lipseste. E la BPN, la partid. Nici viceprimarul Murgeanu nu era luni la biroul sau, fiind chemat si el la PD-L, pentru pregatirea turului al doilea la sectorul 1. Altadata pline ochi, anticamera si holul din fata usii lui sunt pustii. Directorii care forfoteau inconjurati de dosare si petenti abia merg acum, ingandurati. „Nu mai sunt asa de optimisti in privinta lui Blaga”, explica un director obscur, printre putinii tineri ramasi in primarie fara sa aiba vreo legatura cu partidul lui Videanu.

Nici el nu e prea vesel, dar are tinta precisa, undeva la etajul al doilea, pentru ca urca scarile in graba. La etajul doi se afla si biroul arhitectului-sef Adrian Bold. Cineva spune ca „fetele lui Bold” sunt triste de cand au aflat ca niciun candidat nu-l mai vrea in functie pe seful lor. Bold lipseste, ca de obicei. Poate e la birourile „din Academiei”. Cei de la Buget-Finante nu se dezmint, sunt tot cu ochii in hartiile lor de contabili.

„Daca nu vine Blaga, nu stiu ce-o sa fac”

Inapoi la etajul I. Pustiu e si la viceprimarul Ionut Popa. Consilierul si cele doua secretare din anticamera incearca sa alunge plictiseala cu niste „solitaire” pe calculator. Fostul consilier pesedist - devenit pedist si apoi viceprimar pedelist - e ocupat cu fostul coleg de facultate al primarului Videanu, Claudiu Balan, de la Administratia Strazilor. In birou, alti doi colegi pedelisti rasfoiesc ziarele. Pe aceeasi aripa se afla Prefec­tura. Aici, insa, tensiunea e maxi­ma.

Prefectul Deaconescu a renuntat la costum. Silueta lui, ca o schita, poarta un tricou cu dungi orizonatele. Cu o geanta agatata de umar, spune ca merge sa se odihneasca. O lasa la comanda pe „subprefecta” Cristina Corut, care, ca si „presedinta” BEM, nu mai stie cum sa potoleasca nerabdarea ziaristilor de a afla rezultatele alegerilor locale. De altfel, ziaristii sunt singurii care se mai agita pe holurile pustii, temperati, insa, si ei de cei de la Biroul Electoral Municipal.

In ultimii opt ani, foarte multi functionari s-au angajat la Primaria Capitalei, afland de concursuri „pe linie de partid”: „Am venit aici, cand puteam sa merg pe bani mai multi la o companie. Dar aici era mai multa stabilitate, lucram cu oameni pe care ii stiam de la partid... Perspectivele erau frumoase. Acum, daca nu vine Blaga, nu stiu ce-o sa fac.” E o tanara angajata acum doi ani la o unitate de implementare a unui proiect finantat din bani europeni, unde castiga aproape dublu fata de un functionar cu vechime.

Gandul