Cel care ar fi pus la cale atentatul de la 11 septembrie doreste sa primeasca pedeapsa cu moartea pentru a deveni martir. Khalid Sheikh Mohammed, cel care se autointituleaza "creierul" atacului terorist de la 11 septembrie a declarat, joi, la un tribunal militar din SUA ca isi doreste pedeapsa cu moartea pentru a putea fi considerat martir, scrie Washington Post. In cadrul procesului in care sunt judecati suspectii implicati in atacurile teroriste, Mohammed a mai declarat ca nu vrea sa aiba un avocat, ci sa se reprezinte singur. Declaratia acestuia a inclus mai multe critici la adresa presedintelui Bush si a "cruciadelor" sale in Irak si Afghanistan.

Bush, acuzat ca a exagerat motivele care au dus la declansarea razboiul din Irak. Intr-un raport care a fost eliberat cu intarziere joi, Comitetul Senatului pentru Serviciile Secrete (Senate Intelligence Comitee) i-a acuzat pe presedintele Bush si pe vice-presedintele Cheney ca au inceput razboiul impotriva Irakului pe baza unor probe care exagereaza legaturile dintre Saddam Hussein si Al Qaeda. Potrivit presedintelui comitetului, John D. Rockefeller IV, Bush a folosit razboiul impotriva Al Qaeda ca o justificare pentru a rasturna guvernul Hussein. In raport se mentioneaza ca declaratiile administratiei Bush, care sugerau ca Saddam Hussein si Osama Bin Laden actioneaza intr-un fel de parteneriat si ca regimul de la Bagdad a furnizat arme gruparii teroriste, nu erau sustinute de dovezi ale serviciilor secrete. In schimb, se pare ca declaratiile despre presupusele arme nucleare, biologice si chimice ale Irakului erau sustinute de estimarile serviciilor secrete, desi nu reflectau incertitudinea exprimata de servicii fata de existenta acestora, relateaza The New York Times.

Guvernul britanic promite legi mai aspre privind detinerea de arme albe, in urma unui val de crime impotriva adolescentilor. Arsema Dawit, o eleva de 15 ani, este ultima victima pe lista adolescentilor injunghiati de alti adolescenti in Londra si a 16-a de la inceputul anului. In acest context, prim-ministrul Gordon Brown a anuntat joi ca va pune capat sistemului de avertismente pentru tinerii prinsi cu cutite asupra lor. Potrivit acestei schimbari, orice persoana in varsta de cel putin 16 ani care poarta cutite pe strada cu o lama mai mare de 7,6 centimetri va fi acuzata in instanta si este pasibila de o pedeapsa de pana la patru ani de inchisoare. Desi Londra are o rata mica a criminalitatii, in ultimii ani numarul adolescentilor injunghiati a crescut considerabil. Potrivit datelor politiei, in 2006 au fost ucisi 17 adolescenti, in 2007 au fost ucisi 27, iar de la inceputul anului 2008 cifrele indica 16 victime, dintre care 11 au fost omorate prin injunghiere, relateaza International Herald Tribune.

Alcoolul reduce riscul de artrita. Potrivit studiilor de la institutul suedez Karolinska, riscul de a face artrita este cu 50% mai scazut pentru persoanele care consuma echivalentul a cinci pahare de vin saptamanal, comparativ cu cei care beau mai putin, anunta BBC. Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca cei care exagereaza cu consumul de alcool pot avea alte probleme de sanatate. In cele doua studii au fost evaluati factorii de risc genetici si factorii de mediu.

Supravietuitorii ciclonului din Myanmar trebuie sa munceasca pentru a primi hrana. Conform declaratiilor de organizatiei pentru drepturile omului Amnesty International, regimul militar birmanez ii obliga pe supravietuitorii ciclonului sa faca o munca de servitori pentru a primi in schimb hrana. In plus, junta a demarat si o campanie pentru a evacua cetatenii din adaposturi. La mai mult de o luna de la dezastru, gruparea militara de la conducerea tarii continua sa respinga ajutorul international. Navele americane incarcate cu provizii au parasit coasta birmaneza joi, desi milioane de supravietuitori au nevoie de alimente, adapost si ajutor medical, anunta USA Today.

Diplomati britanici si americani au fost retinuti in Zimbabwe. Politia din Zimbabawe a retinut joi diplomatii britanici si americani care tocmai vizitasera victimele violentelor politice din conflictul legat de alegerile prezidentiale. Diplomatii au fost retinuti pentru cateva ore, dupa ce cauciucurile masinilor lor au foat taiate, scrie Reuters. SUA considera ca guvernul presedintelui Robert Mugabe se face vinovat de acest incident, sustinand ca se incearca astfel intimidarea sustinatorilor opozitei conduse de Morgan Tsvangirai inainte de al doilea tur de scrutin. Acesta urmeaza sa aiba loc 27 iunie.