Peste 70% din plangerile turistilor romani se refera la excursiile ieftine in strainatate. Acestia sunt nemultumiti, in special, de cazare si de transportul cu autocarul. O posibila epidemie de bruceloza, boala infectioasa grava, a produs panica printre turistii romani care intentioneaza sa-si petreaca vacanta in Grecia. Vestea a luat amploare dupa ce presa a informat, joi, ca autoritatile bulgare si-au avertizat cetatenii sa renunte temporar la calatoriile in tara vecina.

Agentiile de turism din Romania le transmit clientilor sa nu-si faca probleme si sa plece in concediu asa cum au stabilit, deoarece s-a semnalat doar un focar izolat de imbolnavire.

Potrivit Asociatiei Agentiilor de Turism, pe 22 mai, 40 de persoane au fost infectate cu bruceloza dupa ce au consumat alimente din gospodarii rurale, pe Insula Thassos.

De atunci, nu au mai fost inregistrate alte cazuri, dar exista ingrijorarea ca boala s-ar putea raspandi pe continent, in regiunea Kavala, aflata la granita cu Bulgaria. Informatia a fost confirmata si de Cristian Boiangiu, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, si de consulatul roman din Thessaloniki. Bruceloza e o boala infectioasa care se transmite la om prin consumul de carne si lactate neprelucrate corespunzator si provenite de la animale bolnave - vaci, oi sau capre. Boala are o perioada de incubatie de 12-14 zile (deci semnele pot aparea si dupa intoarcerea acasa) si debuteaza cu febra, dureri de cap si frisoane.

Integral in Evenimentul Zilei