Satelitul romanesc va orbita in jurul Pamantului timp de un an de zile, iar principala sa misiune este sa faca fotografii ale teritoriului Romaniei.

Primul satelit romanesc, botezat ironic "Goliath", ar putea fi lansat chiar pe 1 decembrie 2008, de Ziua Nationala a Romaniei, dupa cum ne-a spus Mugurel Balan, liderul echipei care l-a construit. Aceasta data ar putea fi amanata, dar numai in cazul in care vor aparea probleme cu racheta purtatoare Vega, apartinand Agentiei Spatiale Europene.

Presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, sustine ca principalul beneficiu al minisatelitului consta in faptul ca "este realizat de o echipa de tineri antrenati din facultate pentru acest lucru". In ciuda numelui pe care il poarta – asociat, in general, cu dimensiuni uriase –, minisatelitul romanesc cantareste numai un kilogram si are forma unui cub cu latura de 10 centimetri.

Autohtonul "Goliath" va sta in spatiu circa un an si va inconjura Pamantul la fiecare 90 de minute. Odata lansat, minisatelitul va avea trei misiuni: detectia micrometeoritilor (praf cosmic care circula cu o viteza foarte mare si care afecteaza invelisul rachetelor), masurarea radiatiilor gama de pe orbita unde se va afla si realizarea de fotografii ale Terrei.

Integral in Romania Libera