„Desteapta-te, romane!“ a sunat mai emotionant ca niciodata la un meci al nationalei de fotbal. Cu toate acestea, FRF va initia o dezbatere publica pentru schimbarea actualului imn cu ceva mai ritmat.

Imnul racnit de cei 11 fotbalisti romani a fost poate cel mai reusit moment de la meciul Romania-Franta, catalogat de presa europeana drept cel mai plictisitor dintre cele disputate pana acum la turneul final. Imaginea cu capitanul Cristi Chivu tipand efectiv versurile de la „Desteapta-te, romane!“ au fost mult mai emotionante decat bucuria discreta de la final, dupa o remiza obtinuta cu sacrificii care arareori au avut tangenta cu fotbalul.

Patosul tricolorilor, care s-au tinut de umeri pe durata imnului, a inflacarat si tribunele, care au dominat apoi mai tot meciul galeria franceza. Sincronizarea tricolorilor a avut si o explicatie pragmatica, o repetitie efectuata cu o zi inainte de debutul la Euro, in cantonamentul de la St.

Gall. In ciuda entuziasmului fara precedent, oficialii Federatiei Romane de Fotbal doresc schimbarea imnului „Desteapta-te, romane!“ cu ceva mai energic si mai ritmat. Ideea a venit de la fotbalisti, in timpul repetitiilor, jucatorii lui Piturca fiind incantati si de modul cum a sunat celebra „Marseillaise“ luni seara la Zürich.

Un oficial al federatiei a declarat luni, la antrenamentul deschis de la Saint Gallen, ca FRF intentioneaza chiar sa initieze, cu ajutorul presei, o campanie pentru inlocuirea batranului cantec, toata operatiunea urmand sa se desfasoare dupa terminarea Euro 2008, acum prioritare fiind meciurile cu Italia si Olanda. Bunele relatii dintre conducerea FRF si Traian Basescu ar putea fi un cap de pod pentru reusita acestui demers, desi procedurile sunt extrem de complicate.

Imnul Romaniei, sub diversele forme pe care le-a avut, a fost cantat pentru multe glorii ale sportului romanesc. Actuala forma are calitati si defecte, dar majoritatea prefera „Desteapta-te, romane!“. „Eu, personal, am prins o perioada blestemata din punctul de vedere al imnului. Am inceput cu «Traiasca regele», dupa care am devenit din regat republica si am schimbat imnul de doua ori. Dupa revolutie l-am mai schimbat o data. Indiferent ca ne place sau nu, ca e frumos sau nu, faptul ca-l schimbam atat de des devine un lucru banal.

Nemtii au avut al lor «Deutschland über alles» atat inainte de Hitler cat si dupa. Sigur, ar fi bine sa-l mai scurtam, pentru ca este prea lung. Daca insa il schimbam la fel de des ca pe ciorapi, ne facem de ras fata de copiii nostri. Sa ne stabilim odata la un singur imn, pentru ca riscam sa nu-l mai retinem si devenim caraghiosi fata de noi insine. Mi s-a parut un moment emotionant la meciul de fotbal cu Franta ca atat tricolorii cat si cei 10.000 de romani din tribune au cantat imnul asa cum au stiut ei, fara huiduieli sau lozinci injurioase“, sustine Iolanda Balas-Sotter. „«Desteap-ta-te, romane!» mi se pare putin cam lung. Poate ca initiativa fotbalistilor este una buna“, contracareaza Ilie Nastase.

Fostul campion mondial la box, Leonard Doroftei, le cere fotbalistilor sa se concentreze la fotbal: „Sa castige Campionatul European si pe urma mai vorbim. Pana atunci la gara. Imnul tarii mele, poate fi el si manea, trebuie respectat. Trebuia gasit un imn care sa te trezeasca dimineata asa cum spun si versurile «Desteapta-te, romane!»“. Nici Marius Urzica nu considera ca imnul trebuie schimbat, amintindu-si ca de cate ori se afla pe podium „mi se ridica parul pe maini. De ce vor ei sa faca asta? Am vazut ca la meciul cu Franta invatasera versurile“.

Elisabeta Lipa a trecut si ea prin cele doua imnuri, considerand ca „«Desteapta-te, romane!» ne caracterizeaza ca natie, in versurile sale gasim istoria tarii. Nu se poate asa ceva, cum sa-l schimbam?“, adaugand: „Mie mi se zbarleste pielea pe mine cand il ascult“. Nici Otilia Badescu nu este de acord cu ideea tricolorilor, rememorand si ea ca „de cate ori mi s-a cantat imnul mi se furnica pielea de emotie“.

Parerile politicienilor sunt impartite. Gheorghe Funar crede ca imnul este grozav si nu merita schimbat. Gigi Becali si-a insusit insa repede ideea tricolorilor: „Eu am propus primul schimbarea imnului. Ce este asta «Desteapta-te, romane din somnul cel de moarte»?“. Trebuie sa spunem altceva: ,,Ne-am trezit, suntem treji. Mai bine «Hai sa dam mana cu mana, cei cu inima romana». Pai, cand ascultam «Marseilleza» imi venea sa plang, fara sa inteleg limba, fara sa stiu cuvintele, te trec fiorii.

Cotidianul