La Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), unul din zece angajati (din cei peste patru sute) este obligat de conducere sa se imbogateasca. Ce-i drept, nici nu e greu: chiar conducerea ii asigura fiecaruia al zecelea angajat job-uri part time de mii de euro lunar, in functie de cit de apropiat e respectivul amploaiat de directori, directorasi si alti sefi.

Un exemplu ar fi directorul general al societatii iesene Nicolina (inca detinuta de AVAS), Nicolau Ivanciu, care este fostul consilier al vicepresedintelui AVAS, Constantin Botez. Ivanciu a fost angajat la Autoritate anul trecut, in luna iulie. Pentru moment, este suspendat de la pazitul usii lui Botez si a fost numit director general la societatea ieseana. Salariul este pe masura transpiratiei depuse: 100 de milioane de lei vechi pe luna. Plus 20 de milioane pentru ca este membru in Consiliul de Administratie.

Acu’ sa nu ne intrebati de ce cistiga omul asta atita banet. Ca din CV-ul de juma’ de pagina noi n-am avut ce alege. Are o experienta puternica de cinci ani in operarea pe calculator, a mai fost statistician si consilier juridic. Iar conducerea AVAS a considerat ca este omul potrivit pentru ingroparea Nicolinei, societate aflata pe buza falimentului.

Alt exemplu: coleg de tinut clanta cu Nicolau, Bogdan-Ion Jelea este angajat la AVAS de un an. Nici nu a avut timp sa se acomodeze cu fotoliul de consilier, ca a si primit indatoriri suplimentare. A fost numit in trei consilii de administratie si este membru intr-o adunare generala a actionarilor. Cistiga o suma rotunda de o suta de milioane de lei vechi, pe linga salariu. Societatile unde isi roade coatele domnul Jelea sint Ceprohart SA, Ciprom SA Ploiesti, Delfincom SA si CFR Marfa.

In CV-ul consilierului scrie ca este specializat in management public. Cit priveste slujbele anterioare celei de la AVAS, acestea au constat in elaborarea de discursuri, de comunicate de presa, reactii, organizarea de conferinte de presa si evenimente. Angajarea la Autoritate, insa, l-a trezit brusc pe profesionistul din Jelea.

Astfel, a avut loc un transfer brusc de cunostinte despre dezvoltarea experimentala si ingineria de baza (pentru banii incasati de la Ceprohart SA). Mai grea trebuie sa fi fost asimilarea cunostintelor despre constructiile civile si industriale, cunostinte necesare pentru a nu se face de ris in sedintele de la Ciprom. Mai usor de asimilat credem ca au fost cunostintele despre dezvoltarea proiectelor imobiliare pentru sedintele de la Delfincom. Cit despre ce trebuie sa se hotarasca la CFR Marfa, toti am mers cu trenul, nu?

Academia Catavencu