Daca subiectele au fost trimise pe mail si cunoscute de particulari inainte de inceperea examenului, se poate pune problema anularii acestuia. FBI, la cererea autoritatilor romane, verifica serverele yahoo si gmail, pentru a depista utilizatorul „cartita“ si beneficiarii mesajelor.

Surse din MECT ne-au declarat ca primele mailuri cu subiectele bacalaureatului au fost trimise in Cluj si Brasov, dar ministrul Adomnitei nu a vrut sa comenteze informatia. In situatia in care subiectele au devenit publice in ziua examenului, dupa inceperea acestuia, obiectivitatea lui devine susceptibila, putandu-se invoca incalcarea legii.

Daca subiectele au fost cunoscute inainte de inceperea examenului, se poate pune chiar problema anularii acestuia, caz in care cei 230.000 de elevi angrenati in bacalaureat ar trebui sa sustina o noua proba. Deocamdata insa, ministrul educatiei pretinde ca subiectele au circulat pe mailuri dupa inceperea examenului, cand, practic, ele erau publice si ar fi putut fi reconstituite chiar de elevii care sustinusera examenul.

Oricum ar fi, insa, scandalul fraudarii examenului exista si cei vinovati trebuie sa fie sanctionati. MECT a luat decizia de a pune subiectele pe site-ul special creat pentru examenul de bacalaureat, ca o masura de impiedicare a furtului acestora, dupa ce in 2006, subiectele de la proba scrisa la limba si literatura romana au fost cumparate din piata publica in noaptea dinaintea examenului de catre subsemnata. In 2006, examenul de bacalaureat s-a desfasurat fara probleme de acest gen. Surse din MI ne-au confirmat ca pe aceasta problema exista deja dosar la DIICOT.

Gandul