Curtea Suprema a SUA a decis ca americanii au dreptul constitutional de a poseda arme pentru uzul personal, informeaza AP. Cu cinci voturi pentru si patru impotriva, cea mai inalta jurisdictie a tarii a confirmat invalidarea unei legi a Washingtonului, veche de 32 de ani, care le interzicea locuitorilor sa aiba o arma de mana. Magistratii au decis ca cel de-al doilea Amendament la Constitutie protejeaza dreptul unei persoane individuale sa detina o arma pentru propria aparare si pentru vanatoare. Este prima decizie din istoria Statelor Unite luata de Curtea Suprema in privinta armelor de foc.

Regina Elisabeta a II-a i-a retras dictatorului Robert Mugabe titlul de cavaler, anunta IHT. Incalcarea drepturilor omului si dispretul abject manifestat de dictatorul din Zimbabwe fata de regulile democratiei a indemnat-o pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sa ii retraga presedintelui in exercitiu titlul de cavaler, acordat in 1994. In trecut, Elisabeta a II-a a mai recurs la acest gest simbolic, doar in cazul lui Nicolae Ceausescu, in 1989.

Administratia Bush a anuntat ca va renunta la unele sanctiuni comerciale impotriva Phenianului, dupa ce regimul nord-coreean a inaintat declaratia privind programele de dezarmare nucleara, noteaza AFP. Washingtonul a promis scoaterea Coreei de Nord de pe "lista neagra" a statelor care sponsorizeaza terorismul, intrucat Phenianul a predat declaratia completa privind programele sale nucleare la Beijing, China fiind tara care a condus negocierile privind dezarmarea. Bush a spus ca gestul este „un pas important in directia buna", dar a subliniat ca Washingtonul ramane inca suspicios privind regimul comunist de la Phenian.

Autoritatile chineze au gasit o modalitate ingenioasa de combatere a coruptiei in randul oficialilor suspectati de ilegalitati: interogarea amantelor acestora, relateaza The Guardian. Anchetatorii anti-coruptie din China au trecut la cercetarea amantelor dupa ce s-a dovedit statistic faptul ca 80 la suta dintre inaltii functionari chinezi au amante. De la ele autoritatile au putut afla despre mita pe care o primesc acestia, despre abuzul de putere si spalarea de bani pe care le practica in mod constant. Cu toate acestea, investigatorii le considera responsabile pentru dorinta barbatilor cu functii importante de a castiga mai multi bani, chiar si pe cai ilicite, pentru a le intretine.

Atac cu racheta asupra Israelului. Armata israeliana a anuntat ca o racheta a fost trimisa peste granita dinspre Fasia Gaza, incalcand astfel incetarea focului, convenita in urma cu o saptamana. Gruparea militanta palestiniana Brigada Martirilor al-Aqsa a anuntat comiterea atacului ca reactie la incalcarea armistitiului de catre israelieni. Miscarea Hamas, care detine controlul asupra Gaza, a cerut guparilor palestiniene sa respecte armistitiul, dar a adaugat ca nu se va confrunta cu cei care il incalca, relateaza AFP.

Proiect de lege care discrimineaza pozitiv femeile si minoritatile nationale, la serviciu. Guvernul Marii Britanii urmeaza sa prezinte un proiect de lege care sa promoveze egalitatea, scrie BBC. Pentru prima data, angajatorilor li se va permite sa acorde un tratament preferential persoanelor care se prezinta pentru angajare, daca acestea sunt femei sau apartin unor minoritati etnice. Ministrul britanic pentru egalitate, Harriet Harman, afirma ca noul proiect de lege va creea o forta de munca mult mai reprezentativa pentru societatea britanica. Exista probe care dovedesc ca, in destule sectoare economice, femeile sunt mult mai prost platite decat barbatii, desi presteaza aceeasi munca.