Cotidianul a descoperit joi ca anuntul privind neintrunirea cvorumului de sedinta la votul privind dosarele Nastase si Mitrea a fost fals. Basescu cere sesiune speciala pentru Mitrea, Nastase si Curtea de Conturi.

Marti, oficialii Camerei au declarat nul votul privind cererile DNA de aprobare a inceperii urmaririi penale pentru Miron Mitrea si Adrian Nastase, motivand lipsa cvorumului de sedinta. S-a anuntat ca au existat doar 208 deputati care si-au exprimat sufragiile, minimum necesar fiind de 219.

Procesul-verbal de dupa votare reprezinta un fals grosolan. Nu au fost trecuti ca fiind prezenti si deputatii aflati in sala si care din diferite motive nu au votat. Art. 129, alin. 6, din Regulamentul Camerei, spune clar: „Deputatii care nu isi exercita dreptul de vot, dar care au fost prezenti in sala de sedinte intra in numarul regulamentar de stabilire a cvorumului“.

Trei deputati - Adrian Nastase, Manuela si Miron Mitrea - se vad foarte clar in imaginile video ca spun „prezenti“, dar ca nu voteaza. In situatia lor au fost insa mai multi deputati (imaginile televiziunii interne ale Camerei focalizeaza doar primele doua randuri de banci), deci, cu siguranta a existat cvorum de sedinta.

Stenograma sedintei de marti este uluitoare. Doar 48 de deputati (dintr-un total de 328) apar ca fiind absenti. Evident, stenografele au notat ceea ce citea (la apelul votului) secretarul de sedinta Gelil Eserghep. Acesta, cu buna stiinta nu anunta - unde era cazul - „prezent in sala, nu voteaza“ - si nu a anuntat o mare parte dintre cei prezenti si nici o parte dintre absenti. Totul facut parca pentru a pregati un viitor anunt de neintrunire a cvorumului. Din stenograma nu se poate afla cati deputati au fost prezenti si cati au votat.

Integral in Cotidianul.