Miliardarul american de origine maghiara crede ca romii pot fi trasi la raspundere pentru comportamentul lor doar atunci cand vor avea oportunitati egale. Interviul cu George Soros a fost realizat la Budapesta. A dorit sa vorbeasca doar despre romi, „cel mai frapant caz de excluziune sociala“ pe criterii etnice din Europa. Tocmai lansase programul de burse in domeniul sanatatii pentru romi.

Prin ferestrele uriase ale Hotelului Intercontinental se vedea Dunarea, pe care Soros a privit-o aproape tot timpul. In urma cu 61 de ani o parasea, fugind de comunism dupa ce supravietuise Holocaustului.

O buna parte din bogatia sa o imparte astazi celor ce se confrunta cu discriminarea, opresiunea, teroarea oriunde s-ar afla acestia, la Bucuresti sau la Kigali. Primul gest filantropic l-a facut in 1979, cand a oferit finantari studentilor de culoare pentru a urma cursurile Universitatii Cape Town, in zona de apartheid din Africa de Sud. George Soros este un fanatic al societatii deschise.

EVZ: Ce sume ati investit pana acum in programele pentru romii din estul Europei?

George Soros: Am investit de la inceput pana acum aproximativ 100 de milioane. Fundatia din Ungaria a luat fiinta in 1984, acum aproape 25 de ani, iar cea din Romania a inceput sa functioneze in 1991. Am privit problema romilor la modul subiectiv: fiind evreu in Ungaria si eu am suferit opresiunea politica si personala din cauza originilor mele etnice. Vorbim despre cel mai frapant caz de excluziune sociala bazata pe considerente etnice.

De ce nu faceti niste investitii mai lucrative, intr-o echipa de fotbal, spre exemplu, ca alti oameni de afaceri?

A existat un interes public mult mai mare fata de dorinta mea de implicare financiara in clubul de fotbal Roma decat pentru mult mai vechea mea implicare in problema roma.

Care sunt beneficiile dumneavoastra?

Doar satisfactia personala. Este o problema foarte dificila, deoarece romii, fiind ostracizati, nu sunt persoane cu care se poate lucra usor. Prin urmare, nu este deloc o sarcina usoara, dar cred ca am facut progrese reale, si asta aduce satisfactie. Pot vedea si progresul pe care il vom face in viitor, ceea ce alti oameni nu pot vedea inca, deoarece abia acum este in pregatire.

Exista multi oameni foarte bogati in estul Europei, miliardari ca dumneavoastra, care nu sunt insa interesati de partea sociala. Aveti un sfat pentru ei?

Nu imi impun propriile vederi altora. Cred ca, daca oamenii castiga banii intr-un mod etic, este treaba lor ce fac cu ei. Este placerea mea sa dau banii mei romilor, in vreme ce alti oameni aleg sa faca alte lucruri. Fiecare cu preferintele sale.

Ati spus „progres“. In ce consta acesta?

Avem multe evaluari, dar in vreme ce exista progrese reale, discriminarea, ostilitatea majoritat ii si ignorarea romilor raman inca la un nivel foarte ridicat. In plus, majoritatea este la fel de ostila si fata de incercarile de ajutorare a romilor. Exista un stereotip ca romii asistati social primesc o proportie prea mare de beneficii sociale. De aceea ne consacram eforturile sa-i ajutam pe romi sa se ajute ei insisi, iar, pentru asta, educatia este foarte importanta. „Reprezentarea politica a romilor, detinuta de politicieni de stil vechi“.

Integral in EvZ.