Ziua de 1 iulie va aduce, in economie, schimbari mai multe chiar decat Anul Nou. In primul rand, scumpirea energiei va transforma in galop marsul deja accelerat al preturilor.

Gazele vor fi facturate in kilowati-ora, in locul metrilor cubi, si vor fi mai scumpe cu 12,5%. Curentul electric se va scumpi cu 4,4% pentru populatie si cu peste 5% pentru firme. Alimentele se vor scumpi, intr-o prima faza, cu 5% pana la 15%, pe fondul cresterii costurilor de productie. Motorina trebuie sa contina, incepand de maine, cel putin 4% biodiesel. Tigarile vor fi cu 0,39 lei (3.900 lei vechi) mai scumpe si, in scurt timp, pe pachete vor aparea imagini cu tumori, oameni bolnavi din cauza fumatului si chiar cadavre. Fiscalitatea pe salarii va scadea usor, cu 1,5%, insa plusul astfel castigat se va risipi din cauza scumpirii alimentelor. Autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxa de mediu, care inlocuieste vechea taxa auto. Noul regim afecteaza cel mai mult masinile non-Euro si Euro 3.

In economie, venirea zilei de 1 iulie 2008 va avea un impact ceva mai puternic chiar decat Anul Nou, prin efectele pe care le au schimbarile prestabilite pentru aceasta data.

Scumpirea gazelor si cea a curentului electric vor da peste cap socotelile oamenilor de afaceri din industrie, dar si pe ale populatiei consumatoare de energie. Majorarea accizelor la tutun ii va obliga pe fumatori sa scoata mai multi bani pentru fiecare pachet de tigari sau... sa apeleze la piata neagra; ca si cum nu era de-ajuns acest necaz, in scurt timp vor aparea si pachetele cu imagini horror menite sa-i sperie pe cei ce vor sa se apuce de fumat, dar si sa sugestioneze negativ fumatorii.

Posesorii de autovehicule trebuie sa reia calculele fiscale, pentru ca in locul vechii taxe auto vine taxa pe poluare. Contributiile sociale vor fi ceva mai mici, insa plusul castigat astfel va fi prea mic pentru a face fata scumpirilor.

Integral in Adevarul.