5 morti in revoltele din Mongolia. Potrivit agentiei nationale de presa din Mongolia, Montsame, citata de The New York Times, 710 persoane au fost arestate in urma ciocnirilor dintre miile de protestatari si politie. In timpul revoltei cinci persoane au fost ucise. Protestele au izbucnit in urma alegerilor legislative, care ar fi fost fraudate de Partidul Popular Revolutionar din Mongolia, fostul partid comunist. Marti, presedintele mongol a declarat stare de urgenta in Ulan Bator.

Liderul opozitiei din Zimbabwe refuza propunerea unui guvern de coalitie. Morgan Tsvangirai, liderul opozitiei, a anuntat, miercuri, ca nu va forma un guvern de coalitie alaturi de presedintele Robert Mugabe, pe care il acuza ca s-a folosit de mijloace precum bataia, tortura si crima pentru a obtine un nou mandat la conducerea tarii. Desi, marti, Uniunea Africana a indemnat cele doua parti sa incepa urgent negocierile pentru a forma un guvern de coalitie, Tsvangirai a declarat ca, pana la ora actuala, nu au avut loc discutii semnificative si ca acestea nu vor incepe pana cand Uniunea nu va numi un mou mediator in aceasta problema. In prezent, mediatorul este presedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, pe care opozitia din Zimbabwe il acuza ca l-ar favoriza pe Mugabe, scrie Washington Post.

Japonia isi invata cetatenii sa respecte arta si cultura mondiala. Cateva initiale scrijelite pe tencuiala unui monument istoric din Florenta au declansat o adevarata vanatoare pentru a gasi si a pedepsi vinovatii…in celalat capat al lumii. Desi italienii considera ca nu au altceva de facut decat sa stearga urmele turistilor care vor sa-si lase insemnele pe monumentele vizitate, japonezii sunt de alta parere. Potrivit acestora, vinovatii trebuie pedepsiti dur, pentru a invata sa respecte arta si cultura mondiala. De aceea, in momentul in care un turist nipon a surprins in fotografii numele scrijelite de cativa turisti japonezi pe terasa catedralei construite de Filippo Brunelleschi, japonezii au hotarat sa ia masuri impotriva celor care au adus prejudicii patrimoniului european. Astfel, autoritatile nipone au dat de urma a trei dintre vinovati, studenti in orasul Gifu, pe care i-au suspendat pentru doua luni, urmand ca acestia sa fie trimisi in Italia, pentru a indeparta graffiti-urile cu mana lor, anunta The Guardian.

Betancourt a fost eliberata. Autoritatile columbiene sustin ca au salvat-o pe Ingrid Betancourt si pe alti patru americani, care fusesera rapiti de rebelii columbieni. Ingrid Betancourt, politician columbian de origine franceza, a fost rapita acum sase ani de rebelii FARC. Betancourt reprezinta cel mai important ostatic rapit de rabeli, iar guvernul francez avea de mai mult timp eliberarea sa pe lista de prioritati. Se pare ca starea sanatatii sale, la ora actuala, este precara si se presupune ca ar avea probleme grave cu ficatul, relateaza BBC.

Gruparile pentru drepturile omului critica strategia Frantei impotriva terorismului. Acestea acuza guvernul francez ca arestarile si interogatoriile agresive violeaza statul de drept si ca acuzatii sunt privati de procese corecte. Franta sustine ca are cea mai eficienta strategie impotriva terorismului din Europa si ca flexibilitatea legii este de maxima importanta in acest sens. Insa, raportul eliberat de Human Rights Watch sustine ca francezii efectueaza prea multe arestari si condamnari pe baza unor probe insuficiente. Guvernul francez nu a comentat inca pe aceasta tema, anunta International Herald Tribune.

Germani condamnati pentru transformarea unor femei in sclave sexuale. Un tribunal din Germania a condamnat doi barbati la 12 ani de inchisoare pentru ca au rapit, abuzat sexual si torturat doua tinere. In majoritatea timpului, acestea au fost tinute intr-o cusca pentru caini. Chinul a luat sfarsit in momentul in care o a treia femeie rapita de cei doi a reusit sa evadeze si sa alerteze politia. Cele doua femei, care au fost rapite in 2006, au fost violate in repetate randuri, au fost incuiate intr-o cusca, fortate sa mearga in patru labe si sa manance din vase pentru caini, relateaza Reuters. In afara de sentinta de 12 ani, acuzatii trebuie sa le plateasca victimelor daune morale in valoare de 150.000 de euro.