Decenii in sir, autoritatile romane incearca sa convinga pe oricine vrea sa asculte ca Delta Dunarii este un taram turistic fabulos si ca fac eforturi sustinute pentru a-l pune in valoare. In realitate, eforturile facute de autoritati pentru punerea in valoare a acestei zone sunt aproape nule, iar banii alocati din bugetul public sunt irositi sistematic. Astfel, in timp ce investitiile private care au inflorit in Delta Dunarii sunt periclitate de lipsa celor mai banale elemente de infrastructura, Guvernul si administratia din judetul Tulcea au cheltuit o buna parte din cele 40 milioane euro pentru proiecte turistice de care nu este nevoie sau care dubleaza obiective deja existente. La doi ani de la adoptarea de catre Guvern a programului privind "Dezvoltarea integrata si echilibrata a zonei turistice din Delta Dunarii", prea putine dintre obiectivele sale au fost atinse. Cea mai mare parte dintre sumele cheltuite a mers catre diverse studii de fezabilitate sau documentatii tehnice.

Proiectele propuse sunt blocate fie de neintelegerile dintre autoritatile locale, fie de organizatiile de mediu care au sesizat prejudiciile pe care le-ar fi adus asupra ecosistemului finalizarea acelor obiective. Autoritatile locale recunosc cu jumatate de gura ca blocarea investitiilor este determinata tocmai de lipsa unei strategii privind dezvoltarea acestei zone.

In urma cu doi ani, guvernul a adoptat programul "Dezvoltarea integrata si echilibrata a zonei turistice din Delta Dunarii", propus de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) la solicitarea Consiliului Judetean (CJ) Tulcea. Pentru realizarea acestui program, Executivul a disponibilizat din bugetul de stat aproape 40 milioane de euro. Conform programului guvernamental, investitiile urmau sa fie fundamentate si realizate de Consiliul Judetean Tulcea si de consiliile locale din Delta Dunarii, acestea din urma avand sa devina benficiarii infrastructurii turistice realizate. In 2007, CJ Tulcea a cheltuit in contul acestor investitii fonduri bugetare alocate de Guvern de peste 3 milioane de euro. Octavian Motoc, director in cadrul CJ Tulcea, a declarat ca aceste alocatii bugetare au fost utilizate pentru realizarea studiilor de fezabilitate si pentru intocmirea unor documentatii tehnice necesare investitiilor respective.

Integral in Romania libera.