*CEO-ii operatorilor de telefonie mobila testeaza zilnic pe propria piele efectul antenelor GSM asupra sanatatii.

* Cetatenii care declara ca simt gadilici de la undele plutitoare prin vazduh se inseala.

Liliana Solomon, Richard Moat si Chris Bataillard, sefi ai companiilor de telefonie, isi desfasoara activitatea in birourile lor luxoase de CEO situate la ultimele etaje ale sediilor Vodafone, Orange si Zapp. Deasupra capetelor au doar cerul si antenele GSM de mare putere ancorate de planseul ultimului nivel. CEO-ii sunt "soldatii din prima linie" care se jura ca radiatiile antenelor nu afecteaza sanatatea in vreun fel.

In biroul sau de la etajul zece al cladirii „Europe House” din Piata Victoriei, Richard Moat a fost primul CEO care ne-a impartasit cum a facut slalom printre antenele de telecomunicatii in cei 16 ani de cariera in telefonia mobila. Povestea incepe undeva in Regatul Unit: „In 1994, la putin timp dupa ce m-am angajat, lucram intr-un birou situat la 15 metri departare de antena principala, care transmitea semnalul in acea parte de tara. Eram la etajul al patrulea si uriasa antena de 40 metri era chiar in fata ferestrei biroului meu, plus o multime de antene mici peste tot in jur”.

Mediul de lucru al domnului Moat nu difera prea mult nici acum: „Avem 30 de antene in cladirea aceasta ca «inbuilding solution» pentru a ne asigura ca avem cea mai buna acoperire cu putinta. Patru dintre antene sunt instalate pe etajul unde am eu biroul. In afara de asta, in exterior e o antena a Vodafone la 30 de metri distanta si mai e o antena pe celalalt bloc vecin si mai e o antena pe acoperis si...”. Lasam balta recensamantul ca sa aflam problemele de sanatate cu care CEO-ul s-a pricopsit dupa atata amar de vreme de stat umar la umar cu antenele GSM: „Sunt o persoana destul de robusta si nu ma imbolnavesc usor. Bineinteles, am avut dureri de cap cateodata asa cum avem toti, uneori mai prind cate-o raceala sau rar vreo gripa, dar niciodata n-am avut vreo problema de sanatate care sa poata fi asociata cu radiatiile emise de antenele GSM”.

Integral in Gandul