Primarul nu vrea deocamdata sa plece din Sibiu, dar, teoretic, considera ca atat functia de premier, cat si cea de presedinte al Romaniei ar reprezenta o provocare.

Ioana Lupea: Cum se obtin in Ardeal unanimitatile?

Klaus Johannis: Ca si in alta parte, convingand oamenii de o treaba buna.

Mircea Marian: Noi zicem ca in sud se obtin cu mici si bere, generic vorbind.

Nu cred. E un fenomen supraevaluat.

M.M.: A contat faptul ca ati facut ceva pentru comunitate sau faptul ca ati avut si contracandidati slabi?

Cred ca ecoul pozitiv se datoreaza muncii pe care am depus-o si ideilor cu care am venit in administratia sibiana. Candidati slabi, dv. ii calificati astfel.

I.L.: Dar dv. cum ii calificati?

Traiesc cu impresia ca partidele nici nu au dorit sa cucereasca Primaria Sibiului, dandu-si seama ca ar avea sanse putine. A fost putin o competitie proforma.

I.L.: Ce s-a schimbat fundamental in viata sibienilor, in mandatul dv.? Locuri de munca, infrastructura orasului, vizibilitatea si atmosfera orasului.

M.M.: In privinta investitiilor si a locurilor de munca, inteleg ca orasul e suprasaturat, din moment ce nu se mai gasesc terenuri pentru Mercedes.

N-au gasit niciunde in Romania. Nu vreau sa deturnam discutia spre Mercedes. A fost o tatonare, nu a fost o intentie de investitie.

Da, este adevarat ca avem somaj practic zero si ca terenurile in Sibiu si din jurul Sibiului sunt relativ scumpe. Asta nu inseamna ca nu o sa avem investitori sau investitii. Dar o sa avem putini investitori care investesc extensiv, pe suprafete mari si cu forta de munca slab platita. Vom avea investitii in domeniul high-tech, servicii, servicii financiare, asigurari, turism, domenii care nu cer nici terenuri mari, nici zeci de mii de oameni, ci forta de munca relativ mica, dar care genereaza venituri mari.

I.L.: Oamenii tineri raman sau pleaca in aceste conditii? Poate ca ar dori sa ramana, dar acest tip de dezvoltare nu le ofera prea multe oportunitati.

In mare, trendul este acelasi ca in restul tarii, tinerii isi doresc sa plece. E trist, dar adevarat ca asta e tara noastra. Insa, intr-un procentaj inca mic, multi tineri din Sibiu spun „nu vreau sa plec“. Sunt oameni care au plecat, s-au realizat, sunt manageri si se intorc in Sibiu, pentru ca intre timp vad posibilitatea sa-si valorifice potentialul inclusiv in Sibiu.

Integral in EvZ.