Navele care tranziteaza gurile Dunarii polueaza masiv apele fluviului si ale Deltei. Afirmatia ii apartine lui Ion Drugan, comisar-sef al Comisariatului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care a mai declarat ca "vapoarele deverseaza continuu apele uzate in Dunare, iar comandantii navelor isi motiveaza gestul prin faptul ca nu exista dotari portuare pentru preluarea deseurilor lichide si solide produse la bord pe timpul mersului".

"Noi aflam de producerea acestor poluari doar atunci cand se deverseaza reziduuri petroliere pentru ca acestea apar la suprafata apei. In cazul celorlalte deversari nu se stie despre ce cantitati este vorba si unde ajung. Stim doar ca anual patrund din mare pe Dunarea maritima sute de cargouri, iar in Delta exista mii de nave fluviale care nu au unde sa predea deseurile produse la bord", a spus Drugan.

Dan Iulian Ichim, capitanul-sef al Portului Tulcea, sustine ca navele maritime si cele fluviale care patrund pe bratele Dunarii si in Delta au dotari pentru depozitarea in siguranta a reziduurilor lichide si solide. "Porturile din judetul Tulcea nu sunt pregatite pentru a prelua aceste deseuri si ca urmare echipajele navelor scapa de reziduuri cum pot", a recunoscut insa capitanul-sef Ichim.

Poluarile produse de vapoare in Delta au pus in alerta autoritatile din judetul Tulcea. La Prefectura Tulcea a avut loc o intalnire a autoritatilor portuare, a administratorilor porturilor si a institutiilor de protectie a mediului. In respectiva sedinta, Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a declarat ca va retrage autorizatia de mediu emisa pentru Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Tulcea.

"Nici o masura din planul de conformare convenit cu APDM pentru diminuarea poluarii produse de navele care acosteaza in porturile tulcene nu a fost realizata. Nu exista instalatii de preluare a reziduurilor de hidrocarburi si a apelor uzate, iar colectarea deseurilor solide se face doar in portul Tulcea, in conditii improprii", a spus Cononov.

Romania Libera