Povestea unui salvator care a murit si a inviat dupa trei zile, citita pe o placa ebraica, datata inaintea erei noastre, pune pe ganduri comunitatea academica, dar si pe cea religioasa, din Israel.

O piatra de aproape un metru inaltime, care contine 87 de randuri in ebraica si pe care specialistii evrei o dateaza cu cateva decenii inainte de nasterea lui Isus, a starnit controverse in Israel si are sanse sa faca valuri si printre adeptii crestinatatii. Ea arata, potrivit interpretarii unui expert de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, ca anumite secte evreiesti credeau intr-un Mesia care le va salva, dupa ce va fi omorat si readus la viata dupa trei zile, inainte de nasterea lui Isus.

Specialistul sustine ca rastignirea si invierea lui Cristos nu ar fi fost un parcurs unic, ci urmarea unei traditii mesianice evreiesti.

Inscriptiile acestui manuscris ar putea duce la o noua intelegere a crestinismului, scrie „International Herald Tribune“, alaturi de celelalte ziare straine, care dezbat pe larg subiectul.

Placa, descoperita in apropierea Marii Moarte si asemanatoare, de altfel, Manuscriselor de la Marea Moarta, este un exemplu rar de manuscris: textul inscris, si nu gravat, cu cerneala din acea epoca, pe doua coloane, similare cu cele din Tora. O parte din text s-a pierdut insa, lasand astfel o mare parte din semnificatiile ei deschise dezbaterii. Cu toate acestea, autenticitatea ei nu a fost pusa la indoiala pana acum de nici un specialist, din contra, atat expertii in limbi ebraice, cat si chimistii si arheologii care au analizat-o au ajuns la concluzia ca este reala.

O mare parte din textul ei vorbeste despre viziunea Apocalipsei prin ochii arhanghelului Gabriel. Expresia „Asa a spus Dumnezeul Israelului“ apare de multe ori, precum si numele Ierusalimului. Ceea ce surprinde cel mai mult insa este povestea unui salvator care a inviat dupa trei zile.

Cotidianul