Traian Basescu a lansat noi acuzatii, in decurs de 72 de ore, la adresa judecatorilor si procurorilor, indicand de data aceasta ca, alaturi de politisti, ei lucreaza mana in mana cu mafia romaneasca.

Seful statului a acuzat, miercuri, in timpul intalnirii de la Palatul Cotroceni cu noii procurori si judecatori, numiti in functie ca urmare a promovarii concursului organizat de Consiliul Superior al Magistarturii, ca “avem situatii in care judecatori au legaturi nepotrivite cu oameni din lumea interlopa. Procurorii si politistii au acelasi tip de legaturi”. El a denuntat faptul ca “prea multe dosare sunt prost facute de procurori si prea multe intarziate deliberat de judecatori”.

Chiar daca a spus ca momentul de miercuri a reprezentat “o zi festiva”, Traian Basescu a explicat ca nu are dreptul sa nu le spuna aceste lucruri argumentand ca, de fapt, “acestea sunt cauzele pentru care justitia din Romania nu este inca suficient de credibila”.

Presedintele a mai avut un argument pentru alegatiile sale facut in fata tinerilor judecatori si procurori: “Adesea sunteti in situatia de a judeca oameni mult mai credibili decat dumneavoastra, ceea ce va creeaza un dezavantaj”.

Seful statului nu a ocolit referirile la ziaristi: “Sunt procurori care, din dorinta de a semana cu James Bond, transmit informatii din dosar la presa. Oamenii acestia nu au ce cauta in magistratura. Inca din timpul anchetei transmit lui nea Alecu, lui nea nu stiu care informatii din dosar. Este nepermis si un astfel de procuror nu are ce cauta in magistratura”. Concluzia lui Traian Basescu a fost ca o astfel de conlucrare a procurorilor cu ziaristii “nu face onoare, cinste, calitatii de magistrat”.

Presedintele s-a scuzat ca trebuie sa le spuna tinerilor judecatori si procurori ca sunt “lucruri pe care, de regula”, nu le spune, dar pe care este obligat de aceasta data sa le semnaleze. Seful statului le-a atras atentia noilor judecatori si procurori ca, desi “cazurile de azi din instanta sunt grele, sunt dificile, dumneavoastra nu aveti dreptul sa improvizati”.

Basescu le-a dat asigurari ca, prin decretele de numire pe care le-a semnat, procurorii au independenta, iar judectaorii inamovibilitate. A avut, insa, unele conditii: “Aceste lucruri sunt valabile atata timp cat aveti un singur stapan: legea. Nu aveti dreptul sa creati lege, nu aveti dreptul sa luati decizii care sunt deasupra legii”. Traian Basescu le-a facut si o marturisire noilor judecatori si procurori: “Este adevarat ca si eu si orice alt cetatean vom aplica deciziile dumneavoastra asa cum le veti lua chiar daca uneori nu veti tine cont de lege. Insa acest lucru - a nu tine cont de lege - inseamna a fi vulnerabil, mai ales in fata inspectiei CSM”. Seful statului le-a explicat, mai apoi, ca “o cariera frumoasa de judecator sau procuror poate fi construita atata timp cat singurul stapan ramane legea”.

La fel cum a avertizat si duminica, la Mamaia, de Ziua Justitiei, in fata seniorilor si a sefilor Corpului judecatorilor si al celui al procurorilor, Traian Basescu a aratat ca Raportul pe Justitie al Comisiei Europene care va fi prezentat la Bruxelles in 23 iulie va extinde “foarte probabil” perioada de monitorizare a Romaniei. De Ziua Justitiei, presedintele le-a reprosat judecatorilor si procurorilor ca le puteau face romanilor un cadou frumos, incetarea monitorizarii Romaniei de catre Uniunea Europeana, acuzandu-i ca tocmai din rezultatul muncii acestora monitorizarea va continua.

Cotidianul