Conducerea Universitatii Politehnice a achizitionat dispozitive speciale prin care sa detecteze cele mai performante sisteme de comunicare, in salile de examen

Daca la Bac se copiaza pe rupte, fiind arestati chiar directori de scoli, universitatile se inarmeaza cu tehnologie avansata pentru combaterea acestui fenomen.

La Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT) au fost achizitionate aparate speciale pentru detectarea dispozitivelor mobile.

Un asemenea aparat, care depisteaza chiar si echipamentele mobile de generatia a treia, a presupus o investitie de aproximativ 550 de euro din partea Facultatii de Electronica si Telecomunicatii.

Atat frecventele de transmisie recunoscute, cat si raza de detectie pot fi usor programate datorita interfetei cu calculatorul pe care o asigura dispozitivul anticopiat realizat in Marea Britanie.

Puterea led-ului rosu

Modul de functionare este simplu: daca la o distanta de maximum 40 de metri are loc o convorbire telefonica, aparatul atentioneaza prin aprinderea unui led rosu.

Acelasi led semnalizeaza periodic si prezenta unui telefon mobil pornit, indiferent de reteaua in care transmite acesta.

Daca studentii renunta la deja traditionalul handsfree in favoarea microcastilor wireless cu conectare prin bluetooth, montate pe timpan sau in canalul auditiv, aparatul anticopiat poate provoca leziuni, motiv pentru care „la intrarea in sala, examinatii vor semna o declaratie pe proprie raspundere ca nu detin dispozitive mobile", a declarat profesorul Florin Alexa, responsabil cu achizitia detectoarelor.

Integral in Adevarul