Un tanar care s-a infectat cu HIV in timpul armatei, fapt confirmat oficial, are de infruntat o conspiratie medico-militara care incearca sa scape de orice raspundere Ministerul Apararii.

In noiembrie 2002, soldatul Florin M. a aflat ca era infectat cu HIV, virusul imunodeficientei umane care provoaca SIDA. El fusese incorporat obligatoriu in armata pe 26 iunie 2002 la Unitatea de Vanatori de Munte din Curtea de Arges, dar a descoperit boala in noiembrie, in urma unor analize facute cu ocazia unei donari de sange la care se prezentase impreuna cu cativa colegi din unitate. Soldatul a fost internat apoi la Spitalul Militar Brasov, unde o alta serie de analize au confirmat diagnosticul sumbru.

Cu aceasta ocazie, el a obtinut un certificat medical, semnat de patru medici, pe care scrie: „Diagnostic: Infectie HIV“ si „Boala contractata in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare“.

„Eu le-am povestit doctorilor de la Brasov tot ce se intamplase. Eram sanatos tun. Mi-am facut analize si in 2001, si in 2002, si totul iesise in regula. Nu aveam unde altundeva sa fiu infectat decat in armata“, spune Florin M.

Ca atare, el a dat in judecata Ministerul Apararii si cere despagubiri de 1,5 milioane de euro pentru faptul ca a fost infectat cu HIV din cauza armatei. Procesul a inceput anul acesta si are urmatorul termen in septembrie. Insa, Armata a pornit un adevarat razboi al hartiilor pentru a desfiinta certificatul ce plaseaza infectarea lui Florin cu HIV dupa momentul incorporarii.

Integral in Cotidianul