Vestea ca biroul din Romania al BBC World Service se va desfiinta la sfarsitul acestei luni a provocat reactii puternice din partea ascultatorilor postului si din partea presei. S-a comentat mult pe marginea motivelor invocate de reprezentantii BBC, care si-au pierdut interesul pentru tarile din centrul si sud-estul Europei, dar sunt pregatiti sa investeasca in doua posturi de televiziune in limbile araba si persana. Ce inseamna, de fapt, inchiderea biroului din Romania, cum au perceput jurnalistii de la BBC decizia si ce vor face in continuare ne spune Tatiana Niculescu Bran, redactor-sef al BBC Romania.

Cum ati primit vestea desfiintarii BBC Romania?

Anuntul n-a fost o surpriza pentru nimeni. Surpriza a constat in rapiditatea deciziei si, pentru unii, anul in care s-a intamplat. Eu estimam inchiderea sectiei romane pentru anii 2009 - 2010. In 2006 am primit primele semnale ca se va intampla asta mai devreme sau mai tarziu. In perioada aceea n-am mai primit deloc fonduri de promovare, iar toate tentativele noastre de a-i inlocui pe partenerii de radiouri locale, pierduti prin vanzarile celor doua retele mari care ne retransmireau - Mix FM si Deea -, au fost descurajate, in contextul in care aveam cereri multe. Daca am fi onorat toate cererile, probabil am fi ajuns la peste 200 de retransmitatori. Toate aceste propuneri, cat si cele legate de internet, pe care vroiam sa-l dezvoltam, nu au fost accepate.

Cum comentati decizia?

Nu stiu daca este buna sau rea, dar probabil ca este realista si practica. Mie imi place sa ma despart cu decenta de institutii si de oameni. Nu o sa ma victimizez niciodata ca-mi pierd slujba de la BBC. Am inteles, imi pare rau, dar asta nu schimba cu nimic lucrurile. BBC World Service vrea sa investeasca. Cu inchiderea sectiei romane se economisesc peste un milion de lire sterline. Nu e foarte mult pentru cati bani inghit televiziunile in limbile araba si persana. Ma tem ca au pierdut startul, pentru ca Al Jazeera si France 24, care emite in araba, engleza si in curand in spaniola, au ocupat o buna parte a pietei. Sunt curioasa daca aceste sacrificii facute in ultimii ani o sa aduca si rezultatele scontate si daca posturile respective vor ajunge la publicul tinta.

Integral in Evenimentul Zilei