Omul de afaceri americano-irakian Mohammad Munaf a premeditat rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad, teama de Omar Hayssam fiind cea care a stat la baza faptelor sale.

Aceasta este concluzia magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, care l-au condamnat pe Munaf la zece ani de inchisoare, pentru terorism, in dosarul „Rapirea din Irak“. De asemenea, Munaf - condamnat la moarte de o instanta irakiana - este obligat sa le plateasca celor trei jurnalisti despagubiri de cate 2.000.000 de euro.

In motivarea deciziei lor, judecatorii arata ca Mohammad Munaf a avut o atitudine sincera in timpul anchetei si a colaborat cu procurorii, furnizand „informatii si facilitand identificarea si documentarea activitatii infractionale a membrilor unor grupari de criminalitate organizata si terorism prin declaratiile pe care le-a dat in faza de urmarire penala“. De altfel, Munaf are calitate de martor protejat in aceasta cauza.

Hayssam isi ameninta partenerii cu pistolul

Concret, in timpul anchetei s-a stabilit ca Munaf - ghidul jurnalistilor romani la Bagdad - a dus la indeplinire ordinele lui Hayssam legate de rapire, inspaimantat de sirian, pe care l-a vazut, in nenumarate randuri, amenintandu-si cu pistolul partenerii de afaceri care ii erau datori. Mai mult, arata judecatorii, „monstruozitatea lui Omar Hayssam creste, sirianul ocupandu-se si de tranzactii cu armament in zona Orientului Apropiat si Mijlociu“.

Integral in Evenimentul Zilei