In fiecare an de mandat, presedintele Basescu si-a luat concediu in august, dar nu a plecat fara sa detoneze macar o bomba de presa. Scopul strategiei de imagine: in perioada in care seful statului face bai de soare si de multime, dezbaterile continua pe tema impusa de acesta. Recent, presedintele a acuzat magistrati de legaturi necurate cu presa si cu lumea interlopa. Totusi, momentul pare prost ales, ecourile urmand sa se stinga pana la inceputul lunii viitoare, deci ne putem astepta sa lanseze o noua ”torpila” mediatica.

In 2005, am avut acuzatiile grave aduse premierului Tariceanu in legatura cu influenta cercurilor de interese economice asupra actului de guvernare. Dupa razgandirea lui Calin Popescu Tariceanu privind anticipatele, atacul presedintelui a dat semnalul declansarii unui razboi in PNL si a dus la ruperea Aliantei D.A. In 2006, am avut criza legata de disparitia lui Omar Hayssam. Au fost schimbati sefii serviciilor secrete, iar concediul a permis presedintelui sa scape de intrebari incomode.

Inaintea concediului din anul 2007, presedintele a contraatacat dur, dupa ce a reusit sa scape de suspendare. Tema principala lansata atunci a fost cea a votului uninominal. Ca si in anii trecuti, acum am putea asista la lansarea inca a unei teme majore si cu implicatii pe termen lung. Dezbaterile ar putea fi legate fie de revizuirea Constitutiei, care i-ar da lui Traian Basescu posibilitatea sa se implice in campania electorala, fie de amanarea votului uninominal, ale carui rezultate nu au multumit conducerea PD-L.

Integral in Gardianul.