Operatiunea „IUDA“, declansata de Directia de Siguranta Militara (DSM, contraspionajul militar), a scos la lumina o pleiada de generali intrati in rezerva, dar activati in afaceri. Toti graviteaza in jurul lui Aurel Cazacu, fostul boss al Romtehnica si actual sef al Directiei Productia de Aparare din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Potrivit DSM, actiunile acestora prejudiciaza cercetarea, inzestrarea si modernizarea armatei romane, dar si importul si exportul de tehnica militara.

Alexandru Popa. 29 iunie 2006, restaurantul Golden Tulip. Aurel Cazacu isi bea cafeaua cu colonelul (r) Popa, fost director Romtehnica pana in 1998, si cu un dealer de armament din Sudan. Filajul DSM intra in actiune. Cauza: „Sudanul este supus embargoului ONU si embargoului SUA. (...) Afacerile cu armament cu parteneri din Sudan reprezinta o amenintare la adresa Romaniei ca tara membra NATO si la adresa relatiilor romano-americane“.

Cu un an inainte, colonelul Popa „a propus Romtehnica o intermediere de armament pe circuitul Federatia Rusa - C.N. Romtehnica - Congo“. DSM raporteaza: „Datorita suspiciunii de schimbare a destinatiei finale, serviciul export C.N. Romtehnica nu a dat curs acestei propuneri. (...) Colonelul Popa Alexandru a fost semnalat, in 1999, in legatura cu fostul atasat militar al Ucrainei in Romania si cu actiuni de sprijinire a intereselor firmelor israeliene in relatiile comerciale cu MAp“. Dupa alegerile din 2004, Alexandru Popa a ajuns consilier in Ministerul Economiei.

Integral in EvZ.