Ne-am obisnuit sa spunem ca, dupa Revolutie, totul „s-a dus dracului“. Nostalgicii proclama ca „pe vremea raposatului era ordine, aveam performante“. Nu ne place atmosfera existenta in sport, in general, si in fotbal - in special. Nu ne plac scandalurile, acuzatiile de coruptie, blaturile, racolarile de jucatori, aranjamentele la nivel inalt, „butoanele“ comisiilor apasate in functie de interese. Credem ca totul a fost posibil din cauza unor indivizi nedemni, aciuati prin impostura in functii inalte, de raspundere, pe care le-au transformat in punti spre glorie si bani.

Ce ne-au lasat comunistii

Trecutul ne arata insa ca practicile de acum nu sunt nici noi, nici surprinzatoare. Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Gigi Becali, Cristi Borcea n-au venit din neant.

Ei nu sunt decat descendentii adaptati ai unei perioade despre care acum se mai stiu putine lucruri, dar care si-a lasat decisiv amprenta oribila asupra Romaniei: comunismul. Indivizii care compun clica din fruntea fotbalului nostru sunt urmasii feroce ai unor vremuri teribile. Privind istoria postbelica a tarii noastre, vom intelege mai bine de unde stiu Steaua si Dinamo sa lucreze murdar, de ce FRF si LPF par neputincioase in fata lor, cum si-au creat aceste doua echipe o reputatie odioasa si prin ce metode au reusit „armata“ si „militia“ ca sa domine sportul nostru.

CCA a desfiintat o echipa pentru a lua titlul!

Atat CCA (devenita apoi Steaua), cat si Dinamo au aparut in peisajul sportului nostru in urma unor teribile nedreptati. Dupa ce Uniunea Sovietica a cotropit Romania, in 1944, iar comunismul a fost instalat cu ajutorul Armatei Rosii invadatoare, toate institutiile ce aminteau de oranduirea de dinainte au fost sterse de pe fata pamantului. Elitele intelectuale au fost exterminate sistematic, partidele politice - desfiintate, taranii - deposedati de pamanturi, orasele - rebotezate. Sportul si fotbalul n-au facut exceptie. Cluburile de traditie au fost sterse de pe fata pamantului, pentru a face loc unor grupari „de tip nou“. Legendarele Ripensia, Venus, Carmen, Unirea Tricolor au fost desfiintate, in loc aparand cluburile departamentale si cele ale sindicatelor.

Daca putea fi personificat, abuzul ar fi semnat, cu siguranta, actul de nastere al echipelor CCA si Dinamo. In 1947, echipa Carmen, finantata de celebrul industrias Mociornita, a fost desfiintata dupa ce cucerise titlul, pentru a lasa locul primului club militar din Romania: ASA (viitor CCA, ulterior Steaua). Un an mai tarziu, la porunca ocupantilor sovietici, se infiinta Dinamo, echipa militiei. Pentru ca gruparea sa fie inscrisa direct in prima divizie, au fost „rase“ Unirea Tricolor si Ciocanul.

Anul 1953, la care face referire stenograma pe care v-o prezentam mai sus, a ramas de pomina prin pozitia de forta a ministerului condus de Nicolae Ceausescu. La jumatatea acelui sezon (campionatul se disputa in sistem prima vara-toamna, dupa model sovietic), pe primul loc se afla CCA Campulung Moldovenesc. La ordinul ministerului, echipa a fost desfiintata intre tur si retur, cei mai buni fotbalisti fiind transferati la CCA Bucuresti! Asa a cucerit echipa armatei titlul in 1953.

Evenimentul Zilei