Arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, nu demisioneaza. Nici din cauza presiunilor venite dinspre primarul Sorin Oprescu, nici de frica unor capete de acuzare pentru care Comisia de disciplina a municipalitatii il va audia maine. Bold spune ca e gata sa dea in judecata primaria, asa cum a mai facut-o, pana la Curtea Europeana, unde spera sa-si gaseasca dreptatea.

„Si Ciomu e coleg cu primarul“

EVZ: Cand va dati demisia?

Adrian Bold:De ce? Din punct de vedere profesional nu ma simt cu musca pe caciula. Maturitatea politica incepe atunci cand in locul unui individ cu o limita a competentelor apare un succesor vizibil superior celui pe care l-a inlocuit.

Deci altul mai bun ca dumneavoastranu exista?

Eu, in mod subiectiv, asa cred despre mine. Dar nu conteaza parerea mea, pur si simplu persoana asta nu exista nominalizata. Daca as vedea o persoana pe care nu pot s-o contest, m-as ridica de pe scaun si as pleca imediat.

Sorin Oprescu v-a cerut demisia?

Da. Nu e prima data cand mi se cere demisia. In diverse moduri, solutia demisiei arhitectului-sef a fost avansata de toti candidatii la primarie: Lis, Basescu, Videanu, Oprescu. Constat ca e un automatism al noilor guvernari si mai putin se leaga de ideea de a „salva Bucurestiul“.

Se spune ca Bucurestiul e undezastru urbanistic. Dumneavoastracum vi se pare? Va place?

Nu e chiar un dezastru, e pe muchie sa ajunga insa. Da, constructiile contemporane, cu exceptia catorva, sunt rebuturi. Nici macar administratia locala nu poate sa raspunda de aceste constructii, pentru ca nu are parghii.

Dar sunt facute tot de colegi de-aidumneavoastra.

Da, dar si doctorul Ciomu e coleg cu primarul general... Intr-adevar, sunt arhitecti prost pregatiti. Natiunea romana nu pune pret pe educatie si sanatate. Noi asistam la o scadere a calitatii profesionale si etice a tuturor meseriilor din Romania. Iar haosul urbanistic e legat de lipsa de autoritate. Asta i-am spus primarului. Chipul orasului ne seamana, e oglinda fidela a nesimtirii locuitorilor. Noi traim intr-un oras in care vomam si ne plangem ca miroase a voma.

„Urmatorul arhitect-sef sa fieprofesorul cutare, nu un sculer oarecare!“

Cum i-ati convins pe ceilaltiprimari sa nu va demita?

N-am nicio explicatie plauzibila. Inainte sa fii primar gandesti una, dupa - te cam schimbi. Probabil ca oamenii astia s-au convins ca lucrurile nu stau asa. Acum nu cred ca va fi la fel, pentru ca Bucurestiul se afla la un varf de sarcina imobiliara, interesele sunt acerbe. Felul cum s-a organizat atacul asupra mea, si modul de atac, care-mi aminteste de vremea cand erai acuzat si de ce faci bine... Se vorbeste despre malluri, ca au aglomerat circulatia. In avizul de la Baneasa Shopping City, nu stiu cum, in 2000, ne-a dus capul sa scriem ca interzicem amplasarea de functiuni aducatoare de trafic, cum ar fi malluri. Dar pana la urma s-au facut.

Pai, cum?

Pai, te calca in picioare. Infractionalitatea in constructii e atat de mare incat nu se tine cont.

„Nu primesc spaga aici“

Se spune ca toate proiecteleaprobate in Bucuresti trec prinfirma sotiei dumneavoastra...

Si cum va suna asta? Hercule sa fiu! Eu n-am nicio firma. Sotia mea e arhitect, lucreaza, nu face PUZ-uri, ca i-am interzis, nu are o firma de intermediere sau comisioane. Nu primesc spaga aici. I-am spus domnului Oprescu ca, daca vine un singur locuitor al Bucurestiului sa-mi spuna ca 12 ani de zile mi-a dat un euro sau un RON ca sa-i semnez nu stiu ce, in momentul ala ma predau.

Si de ce stati in primarie?

Nu am o explicatie plauzibila. Pentru ca exista putine sanse in viata sa poti sa lucrezi cu cel mai interesant proiect. Al orasului. Mai stau pentru ca n-am avut un moment in care sa nu fiu atacat. Si acum as pleca, mi-e sila de ce se intampla in administratia si politica romaneasca si in orasul asta. In astia 12 ani, toata panorama ticalosiei umane mi-a trecut prin fata si mai bine n-o stiam, ca dormeam linistit. Astept o persoana care sa expuna un proiect. Daca nu ne aliniem cu codurile din Franta, Germania, Canada, Anglia, nu avem nicio sansa.

In concluzie, demisionati sau nu?

Deocamdata nu as vrea sa las impresia unui functionar lipit de scaun. Nici a unuia slab care paraseste corabia. Nici ca imi asum toate minciunile care s-au vehiculat in ultima vreme. Vreau sa fiu cercetat de Comisia de disciplina si de orice alta instanta. E posibil sa-mi dau demisia. O data ca am obosit, apoi ca sunt profund jignit de ceea ce mi s-a intamplat.

Evenimentul Zilei