Despre implicarea Prea Sfintiei Sale Calinic, episcopul de Arges si Muscel, în scandalul imens declansat în jurul societatii de turism Muntenia SA din Pitesti, presa a scris pe larg, asa ca nu detaliem. Trebuie totusi spus ca, în mod normal, o institutie cum e o episcopie nu avea de ce sa se amestece într-o afacere strict mireana, „pe cât de banoasa, pe atât de dubioasa”, dupa cum a fost numita chiar în presa din Pitesti. De un an si ceva încoace, PS Calinic a înfiintat chiar o societate comerciala, SC Filotheos SRL Curtea de Arges.

Daca ar fi fost axata pe fabricarea de lumânari sau pe tiparirea si comercializarea de carti religioase, n-ar fi fost nimic iesit din comun. Dar Filotheos SRL, care are, conform Registrului Comertului, ca unic asociat manastirea Curtea de Arges (subordonata Episcopiei de Arges si Muscel) s-a axat, deocamdata, pe domeniul constructiilor. Mai mult ca sigur este unica firma bisericeasca din România care se ocupa nu cu negotul cu cele sfinte, ci cu constructiile.

Firma episcopala Filotheos SRL si-a facut deja o fabrica de cuie, dar exploateaza, în apropiere de Curtea de Arges si o balastiera. În pregatiri e o fabrica de betoane si o instalatie de prefabricate si boltari. Fireste, Constantin Argatul (numele din „civilie” al Prea Sfintiei Sale Calinic) nu se ocupa personal de coordonarea activitatilor economice ale SC Filotheos SRL.

Cu asa ceva a fost împuternicit aghiotantul sau, parintele Caliopie Ichim, care joaca rolul unui fel de sef de cabinet al episcopului si care-i triaza acestuia toate convorbirile telefonice. Oficial, parintele Caliopie Ichim detine functia de secretar pe probleme de Patrimoniu si Constructii al Episcopiei Argesului si Muscelului. Din pacate, n-a binevoit sa raspunda apelurilor noastre telefonice, desi am încercat de mai multe ori, ieri dupa-amiaza, sa-l contactam. Surprinzator, nici la secretariatul episcopiei nu a raspuns nimeni, desi am sunat la ore rezonabile (16:15, respectiv 16:30).

Patronul de la FC Arges, blestemat de episcop

Cotidianul local „Top”, proprietate a omului de afaceri Cornel Penescu, patronul lantului de magazine „Pic” si al echipei de fotbal FC Arges Pitesti, a intrat si el în conflict cu Vladica de la Curtea de Arges. Ziarul lui Penescu a scris, de mai multe ori, negativ la adresa dragostei nemasurate a episcopului Calinic pentru Maria Sa banul. În replica, Vladica l-a ocarât pe Penescu si l-a blestemat sa dea faliment. Deocamdata, blestemul n-a avut efect. Dimpotriva. Presa argeseana a mai relatat, acum câtiva ani, si despre faptul ca masina în care calatoreau episcopul Calinic si apropiatul sau Caliopie ar fi accidentat mortal un om.

Nici unul, nici celalalt n-au patit nimic si propovaduiesc si azi credinta în cele sfinte de la amvon. Episcopul Calinic s-a amestecat si în duelul electoral local din vara acestui an. Atunci, Prea Sfintia Sa a îndemnat credinciosii, în turul II, sa voteze împotriva primarului în exercitiu atunci, profesorul Gheorghe Nicut. Supararea episcopului împotriva primarului Nicut (cu care, altminteri, avusese relatii foarte bune înainte vreme) s-a declansat atunci când primarul i-a spus, verde-n fata, ca nu-i poate retroceda o jumatate din Curtea de Arges, asa cum ceruse vladica. Urmarea a fost ca Nicut a pierdut la mustata scaunul de primar.

Gardianul