• Peste doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia Pamantului, nu au acces la insalatii sanitare adecvate, avertizeaza un raport ONU, citat de AFP. Astfel, obiectivul vizand reducerea la jumatate, pana in 2015, a numarului persoanelor fara acces la instalatii sanitare de baza, nu va fi atins. Cele mai multe dintre persoanele afectate se afla in Africa si Asia de Sud. In Asia de Sud, aproape 800 milioane de persoane continua sa foloseasca toalete in aer liber, expunandu-si copiii la riscul unor boli diareice, care constituie una dintre principalele cauze de mortalitate infantila in tarile in curs de dezvoltare, potrivit raportului.
  • Inaltii oficiali ai Fortelor Aeriene ale Statelor Unite si-au construit „capsule confortabile", care sa le asigure calatorii mai placute cu avionul, din fondurile destinate „razboiului global impotriva terorismului“, dezvaluie Washington Post. In ultimii trei ani, generali ai Fortelor Aeriene americane au cerut realocarea a 16,2 milioane de dolari pentru realizarea unor capsule antifonate ce urmau a fi montate in avioanele militare, care sa fie „placute estetic si mobilate intr-un stil care sa reflecte rangul ofiterilor superiori care le folosesc“. Cererile lor au fost respinse in mod repetat de Congresul american, care le-a catalogat drept „o risipa a banilor contribuabililor“. Cu toate acestea, Fortele Aeriene au reusit sa obtina anul trecut 331.000 de dolari pentru construirea 'celulelor antiteroriste'.
  • Israelul ameninta Libanul cu razboiul, prin telefon. Ministrul libanez al telecomunicatiilor a acuzat Israelul ca ii bombardeaza pe cetatenii libanezi cu apeluri telefonice de amenintare, informeaza The Australian. 'Aici este statul Israel, nu sustineti Hezbollahul sau va avea loc un nou razboi, ca in 2006', este mesajul primit de sute de libanezi, pe liniile fixe, provenind din Israel. Anuntul libanez nu a fost confirmat sau dezmintit de oficialii israelieni, insa un responsabil israelian al apararii a declarat ca Israelul "foloseste tot felul de mijloace pentru a slabi Hezbollahul" si este implicat intr-un "razboi electronic si de informatii" impotriva Hezbollah. Acuzatiile ministrului libanez intervin la o zi dupa schimbul dintre Israel si Hezbollah prin care miscarea siita a predat cadavrele a doi soldati israelieni rapiti in iulie 2006, iar Israelul cinci prizonieri.
  • Tabloidele britanice, aduse in fata instantei. O instanta superioara din Londra a condamnat presa britanica de scandal pentru ignorarea flagranta a adevarului. Un barbat acuzat pe nedrept ca ar fi fost implicat in rapirea lui Madeleine McCann, o fetita britanica disparuta in Portugalia, a declarat pentru BBC ca tabloidele in cauza i-au distrus reputatia. 11 ziare britanice si-au cerut fara rezerve scuze in instanta, pentru ca, in peste 100 de articole, au sugerat in mod fals ca barbatul in cauza, Robert Murat, ar fi mintit politia portugheza si ar avea inclinatii pedofile.
  • Politia din sudul Spaniei a demarat o ancheta interna dupa ce mai mult de 100 de kg de cocaina au fost furate din sediul central al politiei si au fost inlocuite cu pudra de talc. Potrivit AFP, infractiunea a fost descoperita in momentul in care politistii au vrut sa distruga captura de cocaina. Pe piata neagra spaniola cocaina furata valoreaza aproximativ opt milioane de dolari.
  • Fostul vicepresedinte american Al Gore le-a cerut americanilor sa renunte la energia generata de combustibili fosili in urmatorii 10 ani. Gore a declarat ca Statele Unite se afla intr-o pozitie vulnerabila deoarece se bazeaza pe petrol strain si ar trebui sa se orienteze spre energie refolosibila. Fostul vicepresedinte american a afirmat ca modificarile climaterice au implicatii asupra securitatii nationale, inclusiv instabilitate cauzata de sosirea posibila a milioane de refugiati din motive climaterice. Al Gore a declarat ca nu are sens ca Statele Unite sa imprumute bani de la China pentru a cumpara petrol din Golful Persic si a-l arde apoi in moduri care duc la distrugerea planetei, scrie BBC.