Persoanele angajate in operatii de intrajutorare, ucise in Somalia. In situatia in care Somalia se confrunta cu seceta, preturi ridicate la alimente si cresterea inflatiei, foarte multi angajati ai organizatiilor de intrajutorare parasesc posturile si, de cele mai multe ori, tara. Acestia sunt alungati de ceea ce pare a fi o campanie violenta pentru eliminarea lor. Pe strazile capitalei somaleze, Mogadishu, au aparut recent pliante in care persoanele care se ocupa cu asemenea programe sunt numite "infidele" si care avertizeaza ca acestea vor fi vanate in mod sistematic. Din ianuarie 2008, cel putin 20 de angajati ai organizatiilor de intrajutorare au fost ucisi si multi altii au fost rapiti. In acest context, operatiunile de intrajutorare sunt puse in pericol, anunta The New York Times.

Obama atrage atentia asupra Afganistanului. Candidatul democrat pentru alegerile prezidentiale din SUA, Barack Obama, intr-o vizita la Kabul, a declarat ca Afganistanul ar trebui sa fie in centrul atentiei, in ceea ce priveste razboiul impotriva terorismului, iar nu Irakul. Vorbind despre situatia Afganistanului, in cadrul primei sale vizite in acest stat, Obama a descris-o ca fiind primejdioasa si de maxima importanta. In discutii anterioare cu presedintele afgan, Hamid Karzai, acesta a promis sa lupte impotriva terorii intr-un mod “viguros”. Vizita lui Barack Obama face parte dintr-un turneu politic care va include si Irakul, precum si alte parti ale Orientului Mijlociu si Europei, relateaza BBC.

Atentat cu bomba in Spania, revendicat de ETA. Patru bombe au explodat, duminica, in nordul Spaniei, insa atentatul s-a soldat doar cu pagube materiale si un singur ranit. Gruparea separatista a avertizat, in avans, autoritatile in privinta unora dintre bombe. Prima bomba a explodat, fara avertisment, in jurul orei 5:00 a.m. langa o banca din Getxo, iar cinci ore mai tarziu ETA a avertizat ca alte doua bombe vor exploda in Laredo si Noja, din provincia Cantabria. Ultima bomba a explodat tot in orasul Noja, noteaza International Herald Tribune. In Getxo locuiesc foarte multi oameni de afaceri, iar Laredo si Noja sunt destinatii de vacanta foarte cunoscute.

Tratativele privind programul nuclear al Iranului s-au incheiat fara rezultat. Tratativele internationale la nivel inalt, privind programul nuclear al Iranului, s-au incheiat neconcludent astazi, la Geneva, reprezentantul european, Javier Solana, declarand reporterilor ca Iranul a cerut o amanare de doua saptamani pentru a da un raspuns definitiv. Aceasta intrunire a fost una semnificativa, intrucat, pentru prima data, un diplomat american, subsecretarul de stat William J. Burns, s-a alaturat celorlalti reprezentanti in discutiile cu principalul negociator nuclear al Iranului. Oficialii americani au declarat ca aceasta schimbare in politica administratiei Bush a avut drept scop depasirea impasului privind politica nucleara a Iranului, dar, daca raspunsul acestuia nu va fi unul pozitiv, implicarea americana ar avea drept rezultat unificarea coalitiei impotriva Iranului, scrie Washington Post.

Betancourt indeamna FARC sa elibereze ostaticii. Ingrid Betancourt i-a indemnat pe rebelii columbieni sa elibereze toti ostaticii, in cadrul unui miting organizat duminica, in Paris. Acest miting face parte dintr-o serie de demonstratii impotriva rapirilor, organizate la nivel global. Mii de oameni s-au adunat langa Turnul Eiffel pentru a auzi discursul politicianului franco-columbian. Betancourt a militat pentru incheierea conflictului dintre guvernul columbian si Fortele Armate Revolutionare din Columbia, relateaza Reuters. Ingrid Betancourt, care a fost tinuta ostatica de fortele rebele columbiene timp de sase ani, a fost eliberata luna aceasta.

Locuitorii din Zimbabwe folosesc blogurile si mesajele text pentru a transmite povestile lor cutremuratoare. Intr-o tara in care mijloacele traditionale de comunicare in masa au fost reduse la tacere, iar reporterilor straini le-a fost interzis accesul, tot mai multi oameni folosesc blogurile si mesajele text pentru a transmite povestile lor cutremuratoare. Pe blogul "This is Zimbabwe" sunt postate fotografii socante, care prezinta victime ale regimului opresiv. De foarte multe ori, sunt postate doar liste cu numele victimelor si cate o propozitie despre cum acestea au fost omorate in bataie. Majoritatea bloggerilor sunt membri ai opozitiei, iar temele abordate de acestia includ si economia precara a tarii si numarul mare de persoane infectate cu HIV, scrie USA Today.