"Romania Libera" si Biroul WAZ de la Bruxelles continua serialul "Dupa 20 de ani", in care examineaza schimbarile petrecute in fostele state socialiste, urmarind 20 de teme majore. Dupa ce ne-am ocupat de felul in care s-au adaptat serviciile secrete si armata standardelor democratice, in aceasta luna analizam transformarile petrecute in industria turistica in fiecare din aceste tari, incepand cu Romania, care a pierdut startul in acest domeniu si, potrivit clasamentelor internationale, se afla demult chiar si in urma Bulgariei.

Deocamdata, din cauza infrastructurii subdezvoltate, tara noastra este clasata pe locul 76 in topul mondial al competitivitatii in turism, intre Azerbaidjan si El Salvador. Totusi, potrivit datelor Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, din punct de vedere al perspectivelor de crestere a industriei turismului, Romania ocupa locul sapte din cele 176 de tari luate in considerare. Printre lucrurile bune care s-au intamplat din 1989 pana acum se numara patrunderea in Capitala si orasele mari a lanturilor hoteliere de prestigiu prin care se practica asa-numitul turism de afaceri. In acelasi timp, pensiunile si agroturismul sunt in plina dezvoltare, dar Romania nu are inca o strategie coerenta pentru dezvoltarea turismului si nu stie sa se foloseasca de mitul Dracula, foarte popular in Occident. Nici cele sapte obiective aflate in patrimoniul UNESCO – manastirile din Bucovina, cetatile fortificate din Transilvania, fortareata dacica de langa Orastie, bisericile de lemn din Maramures –, chiar daca atrag destui calatori straini, nu sunt bine valorificate de oficialii autohtoni.

Analiza transformarilor petrecute in industria turistica din Romania arata ca aceasta a pierdut startul in acest domeniu si, potrivit clasamentelor internationale, se afla demult chiar si in urma Bulgariei.

Turismul ramane miza unui pariu pierdut de Romania la aproape 20 de ani distanta de economia de comanda. Cu exceptia Capitalei si a catorva orase mari, care au atras investitori cu bani si nume de calibru din industria hoteliera, Romania nu profita de atuurile sale turistice. Chiar daca Romania ar fi fost inundata de investitii, accesul dificil la traseele turistice, din lipsa autostrazilor, tot nu ar fi adus vizitatori pe masura. Si, totusi, deschiderea catre economia de piata a schimbat aspectul industriei turismului, din care nu mai ramasese mare lucru in 1990.

Integral in Romania libera.