Multe dintre legumele si fructele care se gasesc in magazine si chiar in pietele agroalimentare au un gust mai degraba neplacut, chiar daca exceleaza la capitolul impresie artistica. Paradoxal este faptul ca nu doar marfa din import are acest pacat, ci si cea vanduta de producatorii autohtoni. Am incercat sa aflam de ce, de pilda, rosia, poate cea mai populara leguma romaneasca, are in multe cazuri un gust lemnos, este tare si verde pe dinauntru.

Specialistii pe care i-am consultat ne-au explicat ca multe rosii – in special cele importate – sunt pline de celuloza, hormoni sau substante chimice si au fost expuse la iradiatii. De asemenea, am aflat ca pana si taranii din marile bazine legumicole din Romania cumpara seminte din import, care asigura o productie superioara, de multe ori insa in dauna gustului si calitatilor nutritive.

In plus, agricultorii romani utilizeaza de multe ori "dupa ureche" ingrasamintele chimice, existand astfel pericolul ca legumele sa fie cancerigene. "Din pacate, sistemul de consultanta agricola nu functioneaza la parametri normali, mai ales intr-o agricultura faramitata. Micii producatori folosesc haotic pesticidele", ne-a spus Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe. Impotriva acestor pericole consumatorul roman este practic descoperit. Asta desi ca teorie avem legi care ar trebui sa-l protejeze.

Legumele si fructele de pe piata romaneasca provin in cea mai mare parte din import sau sunt obtinute din seminte aduse din alte tari.

O mare parte din rosiile straine sunt aratoase, dar cu un gust care lasa de dorit. Specialistii spun ca aceste legume sunt pline de celuloza, hormoni sau substante chimice si au fost expuse la iradiatii.

Taranii din marile bazine legumicole ale tarii recunosc faptul ca nici produsele lor nu mai au gustul de altadata. Cu toate acestea, cei mai multi dintre ei cumpara seminte din import care le garanteaza insa o productie superioara.

Romania Libera