Mii de soferi din intreaga tara care pleaca in concediu cu masina personala nu si-au putut cumpara roviniete, pentru ca acestea au disparut de pe piata. Multi au plecat, riscand amenzi de mii de lei, in cazul in care ar fi fost controlati de Politie. Situatia se datoreaza incapacitatii Companiei de Drumuri (CNADNR) de a tipari si distribui la timp noile roviniete matca-cupon, care le vor inlocui pe cele galbene. Seful CNADNR, Dorin Debucean, ne-a declarat ca problema se va rezolva in cateva zile.

Daca pana acum firma care a tiparit rovinietele, respectiv Tipoholding, a tiparit stickerele in Ungaria, afacerea s-a mutat, din 3 iulie 2008, in Bulgaria. Astfel, CNADNR “importa” peste 12 milioane de roviniete tip matca-cupon din Bulgaria, prin firma oradeana Eltronis, costul lor ridicandu-se la circa 3 milioane de euro. Aceasta intrucat, la licitatia organizata de CNADNR, Eltronis a participat in tandem cu firma bulgara Demax PLC. Potrivit datelor ONRC, Eltronis are un capital social de numai 200 lei.

Cu toate acestea, Eltronis a reusit sa “sufle” afacerea rovinietelor, pentru doi ani, de sub nasul unor companii specializate in astfel de operatiuni, precum Imprimeria Nationala sau firma Tipoholding. Conducerea CNADNR a motivat ca firma din Oradea a avut oferta cea mai buna la licitatie. Din cauza debandadei create, Ministerul Transporturilor s-a vazut pus in situatia de a suspenda, incepand de ieri, amenzile pentru lipsa rovinietei. Astfel, pana pe 31 iulie soferii nu vor mai fi controlati de Politie pentru plata taxei de drum.

De mai bine de o saptamana, la benzinarii nu se mai gasesc roviniete, iar angajatii acestora spun ca nu sunt semnale ca pana la inceputul lunii august vor primi noile modele de roviniete. “Este criza de roviniete la statiile PECO din Capitala. Daca vrem sa plecam la drum fara rovinieta, s-ar putea sa platim amenzi mari. Compania de Drumuri ar trebui sa ne plateasca amenzile”, spun soferii din Bucuresti. De partea cealalta, directorul general al CNADNR, Dorin Debucean, ne-a declarat ca problema rovinietelor se va rezolva in cateva zile. “Am fost informat de aceasta criza a rovinietelor. Am cerut ca pana la mijlocul acestei saptamani sa fie distribuite noile roviniete tip matca-cupon”, ne-a spus Debucean.

Oficiali din CNADNR ne-au explicat ca roviniete se mai gasesc la oficiile Postei Romane si la Directiile Regionale de Drumuri si Poduri Bucuresti Nord si Sud, aflate langa autostrada Bucuresti-Pitesti si pe soseaua Chitila. “Posta Romana inca mai poate vinde rovinietele-ecuson pana la implementarea noilor sisteme”, ne-au explicat sursele citate. Pe 3 iulie 2008, CNADNR a semnat cu firma Eltronis un contract in valoare de circa trei milioane de euro pentru tiparirea de roviniete tip matca-cupon. La licitatie, Eltronis a participat in parteneriat cu firma Demax PLC din Bulgaria. “Rovinietele sunt tiparite in Bulgaria, langa Sofia, pentru ca noi am participat la licitatie in parteneriat cu o firma din Bulgaria.

Prima comanda a fost de doua milioane de roviniete, cu valabilitate de 1, 7, 30 de zile si 12 luni, conform contractului. Noi am distribuit rovinietele catre CNADNR si acum trebuie sa fie distribuite la benzinarii. Rovinietele tip matca-cupon vor fi de 22 de categorii”, ne-au explicat reprezentantii Eltronis. Societatea Eltronis SRL, cu sediul in Oradea, judetul Bihor, a luat fiinta in 13 martie 2003, avand un capital social de 200 lei. Societatea are doi asociati, Cuc Cezar, cu 95%, si Abrudan Anca Patricia, cu 5% din actiuni. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, firma Eltronis SRL are ca obiect de activitate comert cu ridicata al unor bunuri de uz gospodaresc. Astfel, Eltronis este producator si importator de etichete speciale, coduri de bare, consumabile imprimante si sigilii autocolante.

Gardianul