Turnam si saptamina aceasta un nou episod din superproductia de trucaje proaste ce ii are ca protagonisti pe Andrei Chiliman si pe rechinii imobiliari din sectorul 1. Data trecuta il lasasem pe dom' primar in costumul de campanie electorala, adica cel de razboinic, fluturind amenintator harponul dreptatii, iar pe rechinii imobiliari, in frunte cu cei din clanul Onoriu, inotind relaxati in reciful Damaroaia, fix sub nasul razboinicului. Astazi ii gasim la fel.

In Damaroaia, e mai mare chinu’ cu rechinu’

Sa recapitulam putin: odata cu aparitia rechinului Onoriu in Damaroaia, printre case si vile pe maximum doua niveluri au rasarit blocuri si alte constructii ce depasesc limita de inaltime a zonei si gradul de ocupare a terenului. Intrusele, cele mai multe, sint ridicate fara autorizatie de constructie. Evident, cu voie de la Primaria sectorului 1 si cu voie buna de la antreprenorii smecheri. Dar fara voia vecinilor, care de nevoie s-au dus cu jalba-n protap ba la Primaria Generala, ba la Primaria sectorului 1, ba la Politie.

E vorba de 85 de familii din zona, care s-au culcat seara uitindu-se la stele si s-au trezit dimineata nu cu ochii in soare, cum va asteptati, ci in termopanele de la etajele intii, al doilea, al treilea si tot asa, fara numar, ale unor dihanii din beton rasarite ilegal.

Dupa ce ca mai aveau un pic si se plingeau si la Observatorul Astronomic ca imobilele ilegale produc eclipse totale de soare, familiile din Damaroaia nu au obtinut mare lucru. Doar niscaiva promisiuni, citeva controale intirziate la fata locului si un sfat venit din partea Departamentului de Relatii cu Publicul din Primaria sectorului 1, care ii trimitea pe oameni la Administratia Domeniului Public pentru a-si rezolva problemele. De parca hardughiile construite pe sest nu ar fi din beton, ci din gard verde.

Amenda, Doamne, sa n-ai autorizatie!

De ce credeti ca poate sta linistit rechinul din reciful Damaroaia? Simplu, pentru ca pe Chiliman, primarul de sector, il doare fix in fundul marii de aceste animale de prada. Prin urmare, cind se face cite o reclamatie, functionarii de la Primaria de sector vin in control, constata fie ca nu s-a respectat autorizatia de constructie, fie ca aceasta lipseste cu desavirsire si, poate, aplica o amenda care nu sare de 10.000 de lei.

In conceptia Primariei, amenda echivaleaza, practic, cu intrarea in legalitate: daca nu are autorizatie de constructie, i se elibereaza dupa ce a fost amendat. Iar daca are, dar a fost incalcata, functionarii asteapta cuminti pina cind proprietarii constructiilor se duc la Primaria Generala si cer sa se modifice planul de urbanism al zonei (PUZ), dupa chipul si asemanarea constructiei in cauza (contra unui stimul financiar, se intelege). Asadar, sa calculam: pentru un imobil in care se afla cel putin patru apartamente, construit ilegal, proprietarul plateste o amenda de cel mult 10.000 de lei, insa vinde un apartament cam cu 200.000 de euro. Noi zicem ca merita.

Academia Catavencu